Ingezonden persbericht


()

PERSBERICHT

Datum: 19 september 2011

Wilde gans: smaakexplosie op het bord

Rillette of paté van wilde gans, rosbief, carpaccio van gedroogde ganzenborst, ganzennekworstjes of saucijzenbroodjes met wilde gans. Een culinaire bestemming geven aan wilde ganzen die schade veroorzaken en mogen worden geschoten. Dat laat het boekje Ganzenbord zien met nieuwe recepten van chefkoks voor zowel thuis als in de horeca.

Om schade aan landbouwgewassen en kwetsbare natuur te verminderen, wordt het aantal wilde ganzen beperkt, onder andere via afschot. Helaas wordt er soms niets met het vlees van de ganzen gedaan. De consument heeft de culinaire kwaliteit van gans uit het oog verloren. En dat is jammer, want ganzenvlees heeft een exquise smaak en weggooien is pure voedselverspilling. Het wordt tijd dat meer mensen de wilde gans weer ontdekken als een lekker en verantwoord gerecht. Grijp uw kans en proef wilde gans op het Festival SmaakExplosies in Zaandam op 24 en 25 september. Daar is ook de brochure verkrijgbaar.

In de brochure 'Ganzenbord' zet een aantal chefkoks wilde gans opnieuw op de kaart met verrassende recepten. Daarnaast wordt achtergrondinformatie gegeven over de aantallen ganzen in Nederland. Gezien de toename van het aantal zomerganzen en de schade die zij veroorzaken, zal wilde gans meer in het zomerseizoen worden geschoten. Dat vraagt om andere smaakcombinaties voor het ganzenbord met groenten en fruit van het seizoen.

In de vorige eeuw werden ganzen een bedreigde vogelsoort, waar vanaf 1999 niet meer op gejaagd mocht worden. Zodoende verdween de gans van het menu. De grauwe gans is inmiddels teruggekeerd als broedvogel en is 's zomers de meest voorkomende ganzensoort. Vandaag de dag zijn er zo veel ganzen dat ze schade en overlast veroorzaken aan de landbouw en in natuur- en recreatiegebieden. Daarnaast leveren de ganzen een gevaar op voor de vliegveiligheid, vooral rond Schiphol.




Ingezonden persbericht