Beslissingen van de Vlaamse Regering

19/09/2011 14:00

Vlaamse Overheid

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de toekenning van steun aan kleine en middelgrote ondernemingen voor ondernemerschapsbevorderende diensten . Het gaat om een aantal bijsturingen met als uitgangspunt een meer gerichte steunverlening bij advies. Zo wordt strategisch advies een volwaardige pijler, wordt de erkenningsregeling bijgestuurd om te evolueren naar een kwaliteitsgarantie en zijn er punctuele aanpassingen in de pijlers opleiding, advies, internationaal advies en technologieverkenning.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent een strategische investeringssteun toe aan Barco nv in Kortrijk (1 miljoen euro), CF&O bvba in Nieuwerkerken (884.000 euro), nv DECKX in Dessel (961.000 euro), nv EBEMA in Zutendaal (1 miljoen euro) en bvba Sentower Park in Genk (1 miljoen euro).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent een strategische opleidingssteun toe van 835.000 euro aan Unilin bvba in Wielsbeke .

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Het Brownfieldconvenantendecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen. Het decreet ontwikkelde een systematiek waarbij de betrokken actoren een convenant sluiten met de Vlaamse Regering en zo recht krijgen op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. In het kader van dit decreet keurt de Vlaamse Regering, met het oog op de publieke consultatie, de Brownfieldconvenanten De Posthoorn in Wevelgem, Linkhoutstraat in Lummen, IMMO Verbrugge in Roeselare en Weide in Kortrijk voorlopig goed .

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent een strategische opleidingssteun van 725.000 euro toe aan Van Genechten Biermans nv in Turnhout

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering kent voor 2011 een subsidie toe aan de Antwerp Management School van 260.000 euro , voor de oprichting en inrichting van de divisie Knowledge & Research en voor de uitvoering van het onderzoeksprogramma 2011, zoals beschreven in het strategisch onderzoeksplan 2011-2016.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat de wet over de herverdeling van arbeid in de openbare sector wijzigt . De wijziging beoogt de gemeentelijke en provinciale besturen te schrappen uit het toepassingsgebied van de wet . De wet uit 1995 was bedoeld om arbeid te herverdelen door onder andere 50-plussers gedeeltelijk uit het arbeidscircuit te halen. Dat staat haaks op de tewerkstellingsmaatregelen die vandaag bestaan en tot doel hebben om de tewerkstellingsgraad bij alle leden van de bevolking, zeker bij 50-plussers, te verhogen. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Vlaamse adviesraad voor Bestuurszaken en het wordt voor onderhandelingen op de agenda geplaatst in het bevoegde sectorcomité. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

In het kader van de herstructurering van het agentschap Toerisme Vlaanderen wijzigt de Vlaamse Regering principieel diverse besluiten. Het gaat om de overheveling van de taken van Toerisme Vlaanderen naar het Departement internationaal Vlaanderen voor de uitvoering en handhaving van het Toeristische Logiesdecreet en het Reisbureaudecreet. Daarnaast worden enkele verwijzingen naar opgeheven decreten geschrapt. Het besluit en het Herstructureringsdecreet Toerisme Vlaanderen treden in werking op 1 januari 2012. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de adviescomités van het toeristische logies en van de reisbureaus. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Centra voor ontwikkelingsstoornissen verrichten gespecialiseerd multidisciplinair diagnostisch onderzoek voorafgaand aan de formele hulpvraag van personen met een handicap. De centra kampen met capaciteitsproblemen, waardoor personen met een handicap op een wachtlijst terechtkomen nog voor hun zorgvraag behandeld is. In het kader van het uitbreidingsbeleid 2011 voorziet de Vlaamse Regering een bedrag van 189.000 euro voor een verhoging van de programmatienorm tot 4582 multidisciplinaire onderzoeken, en wijzigt daarvoor, na advies van de Raad van State, definitief het betreffende besluit. De wijziging beoogt tegelijk het subsidiesysteem te vereenvoudigen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit dat de regels vaststelt voor het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap om de kosten van bijstand door tolken voor doven en slechthorenden ten laste te nemen. De wijziging beoogt het aantal uren te verhogen dat het Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven vzw (CAB) kan bemiddelen op jaarbasis . De aanvragen hiervoor stijgen jaarlijks met ongeveer 10%. Om te vermijden dat het CAB op het einde van het jaar niet meer kan bemiddelen door een gebrek aan gesubsidieerde tolkuren wordt dit aantal opgetrokken tot 8300 .

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet met diverse bepalingen over energie. Het decreet wil een aantal voorrechten moderniseren waarover de elektriciteitsdistributienetbeheerder beschikte op grond van de wet op de elektriciteitsvoorziening uit 1925. Daarnaast geeft het decreet uitvoering aan de Europese verplichting om de vergunningsprocedures te vereenvoudigen, en voert het een aantal rechtzettingen en aanpassingen in verwijzingen door. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de SERV en van de MiNa-Raad.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering keurt volgende beheersovereenkomsten 2011-2015 principieel goed: met het Agentschap voor Natuur en Bos , het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek , de Vlaamse Landmaatschappij , de Vlaamse Milieumaatschappij en de Openbare Afvalstoffenmaatschappij . De beheersovereenkomsten worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over de coördinatie van het beleid rond invoer, uitvoer en doorvoer van afvalstoffen. Ze neemt tegelijk kennis van de gemaakte afspraken rond timing en coördinatie. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de MiNa-Raad en daarna van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering wijzigt principieel diverse uitvoeringsbesluiten bij het Milieuhandhavingsdecreet . De wijziging beoogt het doorvoeren van een aantal kleine wijzigingen, verbeteringen en rechtzettingen. Het gaat daarbij om het aanpassen van een naam en aankondigen van een nieuw lid van de Vlaamse Hoge Raad voor Milieuhandhaving, terminologische aanpassingen en het schrappen van overbodige bepalingen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering beslist om het arrest van het Hof van Beroep in Brussel over een geschil tussen nv Vilatca en de Vlaamse overheid uit te voeren. Het arrest verplicht de Vlaamse overheid tot betaling van een schadevergoeding . De Vlaamse Regering beschouwt dit als een last uit het verleden en legt daarom 90% van de hoofdsom en 50% van de intresten ten laste van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In uitvoering van het Vlaams Akkoord voor de non-/social-profitsector kent de Vlaamse Regering bijna 10,5 miljoen euro subsidie toe aan het Sociaal Fonds voor het Sociaal-Cultureel Werk van de Vlaamse Gemeenschap voor de verhoging van de eindejaarspremie, de kwaliteitsverbetering en de gesco's en Sociale Maribel in 2011 .

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In uitvoering van het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de Social-Profitsector kent de Vlaamse Regering bijna 558.000 euro subsidie toe aan het Sociaal Fonds voor het Sociaal-Cultureel Werk van de Vlaamse Gemeenschap voor het wegwerken van anomalieën inzake tewerkstelling in de sociaal-culturele sector in 2011 .

Op voorstel van minister Pascal Smet

In het kader van de subsidiëring van voortrajecten binnen het stelsel van leren en werken in de Vlaamse Gemeenschap wordt voor het schooljaar 2011-2012 een contingent van 185.556 uur voorzien. Het subsidiebedrag per gepresteerd deelnemersuur en het bedrag per uur van het forfaitair gedeelte bij de voortrajecten wordt, na advies van de Raad van State, bepaald op 11,39 euro per uur.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het subsidiëringsbesluit goed voor de student tutoring in het onderwijs in Vlaanderen . Student tutoring wordt door het beleid gezien als een van de mogelijkheden om kansarme jongeren in het onderwijs een bijkomende ondersteuning te geven. Onder tutoring wordt verstaan, dat studenten uit het hoger onderwijs op een gestructureerde manier optreden als begeleider en rolmodel, met de bedoeling om leerlingen in het basis- en secundair onderwijs te ondersteunen bij het leer- en keuzeproces.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de organisatie van het buitengewoon secundair onderwijs van opleidingsvorm 3. Het gaat om een aantal technische wijzigingen over de duur van de alternerende beroepsopleiding (ABO) of de integratiefase, een aantal wijzigingen over het uitreiken van getuigschriften en attesten door de klassenraad en een aantal aanvullingen rond de kwalificatieproef afgenomen door de kwalificatiecommissie. Daarnaast zijn er een aantal technische wijzigingen aan de modellen van de getuigschriften en attesten en wordt een hoofdstuk geschrapt dat nu opgenomen is in de codex secundair onderwijs.

Op voorstel van minister Pascal Smet

In het kader van het decreet over het stelsel van leren en werken in de Vlaamse Gemeenschap wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het uitvoeringsbesluit bij dit decreet. Het gaat om een technisch dossier, met onder andere de referentiekaders, de doelen voor de beroepsgerichte vorming voor het deeltijds beroepssecundair onderwijs en de leertijd, en de actualisering en bijsturing van bestaande lijsten van opleidingen en centra.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering beslist tot tijdelijke erkenning van de opleiding 'master in de theater- en filmwetenschappen' , georganiseerd door de Universiteit Antwerpen , voor de academiejaren 2011-2013 .

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering beslist tot erkenning van de bachelor-na-bachelor-opleiding 'bachelor in het onderwijs: schoolontwikkeling', georganiseerd door de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen .

Op voorstel van minister Philippe Muyters

In het kader van de Bijzondere Wet over de financiering van de gemeenschappen en de gewesten beslist de Vlaamse Regering tot het in eigen beheer nemen van de inning van de heffingen van de registratie-, schenkings- en successierechten vanaf 1 januari 2015 . Ze neemt meteen een aantal beslissingen over de daarbijbehorende personeelskwesties en het budgettaire luik.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel