Gemeente Achtkarspelen

2011/jm_076
Buitenpost, 16 september 2011

Nieuw zwembad Buitenpost kansrijk

De gemeente Achtkarspelen schat de kansen voor een nieuw zwembad in Buitenpost hoog in. Er zijn marktpartijen die concrete belangstelling hebben om voor eigen rekening en risico een zwembad te exploiteren. Dit blijkt uit onderzoek dat Grontmij in opdracht van de gemeente Achtkarspelen heeft uitgevoerd.

Het nieuwe zwembad komt dan in de plaats van de Kûpe, dat sterk verouderd is. Het aanbod van een nieuw zwembad zal breder zijn dan dat van de Kûpe, zoals warmwateractiviteiten voor ouderen en gehandicapten. Verder ziet de Grontmij mogelijkheden voor een breder sportaanbod.

Het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen is bijzonder ingenomen met deze ontwikkeling. Verantwoordelijk wethouder Marten van der Veen: ''Bûtenpost kin in nij swimbad krije, dêr't ek swimles jûn wurde kin. Yn in kombinaasje mei oare sportaktiviteiten is dit een oanwinst foar sawol Bûtenpost as de regio.''

Het is nog de vraag of een nieuwe zwembad ook een wedstrijdbad zal krijgen. Dit kan consequenties hebben voor zwem- en waterpoloclub PWC, die nu nog gebruik maakt van het wedstrijdbad in de Kûpe. Bovendien zal Buitenpost een jaar zonder zwembad zitten als de plannen doorgaan, vanwege de sloop van het oude bad en de nieuwbouw.

De gemeente Achtkarspelen heeft nog geen definitief besluit genomen over de toekomst van het oude zwembad de Kûpe, maar in het bestuurprogramma gaan de coalitiepartijen er van uit dat het zwembad op termijn wordt gesloten. Vanaf 2014 zou de Kûpe ingrijpend onderhoud nodig hebben. Binnen de gemeentebegroting is daarvoor geen geld beschikbaar. Op 1 januari 2013 loopt de overeenkomst af tussen de gemeente en beheerder en exploitant NV Sportfondsen-Achtkarspelen. De gemeente stelt zich garant voor mensen die zwemles hebben in de Kûpe en op die datum het zwemdiploma nog niet hebben behaald.