Gemeente Achtkarspelen

2011/JM_80
Buitenpost, 19 september

Achtkarspelen kiest sociaal bewogen en zorggerichte koers Sluitende meerjarenbegroting ondanks forse rijksbezuinigingen

Het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen presenteert een sluitende meerjarenbegroting 2012-2015. Achtkarspelen kiest voor een sociaal bewogen en zorggericht meerjarenbeleid. De lokale lasten stijgen slechts licht en er blijft ruimte voor investeringen in voorzieningen en infrastructuur, ondanks forse kortingen van het rijk.

Financieel perspectief
De afgelopen jaren heeft de gemeente Achtkarspelen haar huishoudboekje op orde gebracht. De ambtelijke organisatie is sterk afgeslankt en de bedrijfsvoering verloopt efficiënt. Daardoor is de gemeente financieel gezond en kan een stootje hebben. De balans tussen inkomsten en uitgaven van de gemeente dreigt echter verstoort te raken. Achtkarspelen wordt vanaf 2012 door het rijk structureel ¤ 1 miljoen gekort op het participatiebudget van de Wet werk en bijstand (Wwb). Daarnaast ziet de gemeente zich geconfronteerd met teruglopende inkomsten uit grondverkoop en bouwleges. Bovendien moeten steeds vaker mensen een beroep doen op een bijstandsuitkering, schuldhulpverlening en toeleiding naar werk.

Begrotingsvoorstellen
Als gevolg van de rijkskorting op de Wwb gaat Achtkarspelen investeren in de werktoeleiding van kansrijke werkzoekenden. Verder ziet het college zich genoodzaakt om ¤ 250.000 te bezuinigen op 'De Achtbaan', een project voor mensen met lage kansen op de arbeidsmarkt. Op uitdrukkelijk verzoek van de raad heeft het college de kwijtschelding van lokale lasten voor minima gehandhaafd. Hierdoor ontstaat echter een tekort dat in 2015 oploopt tot ¤ 245.000. Om dit te compenseren stelt het college voor de onroerendezaakbelasting te verhogen. De gemiddelde stijging van de totale lokale lasten (OZB, afvalstoffenheffing en rioolheffing) komt daarmee op 2,25%. Dit bedrag is gelijk aan het inflatiepercentage. Het ouderenbeleid en het onderwijsachterstandenbeleid blijven op het huidige niveau.

Besparing
In de kadernota 2012 stelt het college voor om de ambtelijke diensten van Achtkarspelen en samenwerkingspartner Tytsjerksteradiel volledig samen te voegen. Dit zou vanaf 2015 een structurele besparing van ¤ 1 miljoen kunnen opleveren. De gemeenteraad heeft het college gevraagd om een nadere uitwerking van de plannen. Die plannen zullen in maart 2012 worden gepresenteerd. Het college heeft in de meerjarenbegroting vanaf 2015 een kostenbesparing van ¤ 500.000 opgenomen, omdat nu nog onduidelijk is of de raad voor een volledige of gedeeltelijke ambtelijke samenvoeging zal kiezen. Andere bezuinigingsvoorstellen uit de programmabegroting: duurzame openbare verlichting (¤ 50.000), Minder vaak maaien (¤ 62.000) en Wegenonderhoud (¤ 120.000).

Investeren in de regio
Het college is er in geslaagd om ook in deze begroting ruimte te vinden voor nieuwe investeringen. Samen met de andere Noordoost Friese gemeenten en de provincie, zet Achtkarspelen hoog in op ontwikkeling van de regio binnen het samenwerkingsverband Netwerk Noordoost. Door de krachten te bundelen, ontstaan er nieuwe kansen om met cofinanciering strategisch projecten te realiseren, zoals upgrading van de Skieding, ontwikkeling van het stationsgebied in Buitenpost, versterking van De Kruidhof en ontwikkeling van Skûlenboarch-Westkern. Bovendien biedt Netwerk Noordoost kansen voor duurzaam behoud van regionale voorzieningen. In de begroting is ook alvast rekening gehouden met nieuwe taken die op de gemeente afkomen, als de AWBZ en Jeugdzorg in 2013. Het college heeft verder geld vrij weten te maken voor monumenten en de aanpak van verpaupering. Tenslotte wil het gemeentebestuur hoge prioriteit geven aan de aanleg van glasvezel en de regiomarketingcampagne 'Dwaande'.

Gemeenteraadsvergadering
De gemeenteraad van Achtkarspelen bespreekt de begrotingsvoorstellen van het college op 13 oktober. Op 3 november neemt de raad een besluit over programmabegroting.