Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Rotterdam, 19 september 2011

Cauberg-Huygen wint eerste ISSO-Award

Tijdens het ISSO-najaarsoverleg, op 15 september jl., heeft Cauberg-Huygen de eerste editie van de ISSO-Award gewonnen. Nadat de vier genomineerden voor deze nieuwe prijs hun project hadden gepresenteerd, mocht het publiek hun stem uitbrengen. De bijna 200 aanwezigen kozen in meerderheid voor het project 'Mijn water: from Black to Green' van Cauberg-Huygen. Bij dit project worden warmte en koude uit mijnwater gebruikt voor klimatisering van woningen en gebouwen. Bij de realisatie van de klimaatinstallaties stelde de opdrachtgever het gebruik van ISSO-publicaties verplicht.

Bij het project in het Zuid-Limburgse Heerlen pompt men warm en koud water omhoog uit de oude mijnschachten. Boven de grond wordt dit water via een warmtepomp geschikt gemaakt voor het verwarmen en koelen van een groot kantoorgebouw en een woonwijk. Het ingenieursbureau was genomineerd voor de award omdat zij zich actief heeft ingespannen om bij de technische realisatie van de installaties de kwaliteitseisen uit de ISSO-publicaties dwingend voor te schrijven. Dit resulteerde in een opdrachtgever die elke betrokken projectontwikkelaar en installateur verplichtte om de installaties conform de richtlijnen uit de ISSO-publicaties aan te leggen. Het succes van dit project slaat volgens Cauberg-Huygen over naar andere mijnstreken in Europa, waar men nu ook de mogelijkheden onderzoekt om verlaten mijnschachten als WKO te gebruiken.

De ISSO-Award is uitgeschreven voor organisaties die actief betrokken zijn bij de totstandkoming van een duurzaam project en bij de technische realisatie en voor de benodigde kwaliteitseisen aantoonbaar gebruik maken van ISSO-publicaties. Naast de winnaar waren er nog drie genomineerden, die tijdens een eerste beoordeling van alle inzendingen door een vakjury voor de ISSO-Award 2011 waren voorgedragen. De andere genomineerden waren Viac Installatie Adviseurs met de nieuwbouw van multifunctioneel educatief centrum in De Bilt, DHV met de duurzame renovatie van het eigen hoofdkantoor in Amersfoort en de combinatie Brink Climate Systems/KempAir met een passiefhuis renovatieproject van acht woningen in Tilburg. De vakjury voor de ISSO-Award 2011 bestond uit Herman Eijdems, senior consultant bij de Rijksgebouwendienst, Egbert Wagenaar, voorzitter van de Raad van Begeleiding van ISSO, Marco Hofman, projectcoördinator bij ISSO en Rob van Bergen, directeur van ISSO.

De uitreiking van de ISSO-Award 2011 vond plaats tijdens het Najaarsoverleg van ISSO, de jaarlijkse netwerkbijeenkomst voor de installatiewereld, die dit jaar in het duurzame conferentiecentrum De Sta@rt in Apeldoorn werd gehouden. Naast het kiezen van de winnaar van de ISSO-Award, konden de aanwezigen luisteren naar een boeiende visie van Ronald de Graan, projectarchitect bij Rau Architecten, die de Sta@rt in Apeldoorn heeft ontworpen. Rau Architecten hebben een zeer eigen visie op het combineren van bouwkunde en installatietechniek, waarbij ze een duurzame en vergaande integratie voorstaan. Ook ziet dit architectenbureau de absolutie noodzaak om zo snel mogelijk met de hele bouwwereld op BIM over te stappen, omdat hiermee veel faalkosten worden vermeden.

Tevens kregen de bezoekers tijdens het Najaarsoverleg te horen hoe de economische ontwikkelingen in de installatiebranche er op dit moment voorstaan. USP Marketing Consultancy presenteerde daarnaast nieuwe informatie over de wensen van ISSO-klanten. Vervolgens kon ISSO-directeur Rob van Bergen daarop inhaken met de plannen en het strategisch beleid van ISSO voor de komende periode. Daaruit blijkt dat ISSO op vele terreinen actief zal zijn, maar dat de aandacht voor duurzaamheid en kwaliteit een uitgesproken speerpunt is. De uitsmijter van de dag was voor Jan van Setten, een trainer/coach die in een bijna cabaretachtige voordracht de aanwezigen liet zien hoe zij klanten ervan kunnen overtuigen om vooral in kwaliteit en duurzaamheid te investeren. Zijn boodschap: 'Overtuig eerst jezelf maar eens dat je voor kwaliteit en duurzaamheid gaat.'