Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

BOSKALIS TEAM LARSEN/FRANK NEDERLANDS KAMPIOEN F18 2011

Medemblik, 19 september 2011

Op zondag 18 september 2011 werd het Boskalis-duo Gunnar Larsen (Scheveningen) en Sam Frank (Rotterdam) Nederlands Kampioen in de F18-catamaranklasse. In een sterk bezet veld van 54 boten, de grootste vloot van de Delta Lloyd ONK 2011, wisten zij met overmacht de titel in de wacht te slepen. Teamgenoten Jorden Veenman (Rotterdam) en Frank de Waard (Barendrecht) eindigen knap als vierde. Het Boskalis-gelegenheidsduo Ferdinand van West (Bloemendaal) en Wilco Stavenuiter legde beslag op de achtste plek.

Het was een herfstachtig kampioenschap met grauw weer en vooral op zaterdag stevige wind. Zondag begon heel kalm, waarna de onstabiele bries iets meer toenam. Team Captain en kersverse kampioen Larsen toonde zich na afloop zeer tevreden: 'Alles waar we het hele seizoen mee bezig zijn geweest, is dit weekend samengekomen. We hebben hier naartoe geleefd. Zeker na de twaalfde plek op het WK F18, wat we beter hadden willen doen. We moeten realistisch blijven dat een paar toppers ontbraken, maar desalniettemin hebben we over de twee dagen en zeven races alles binnen de top vier gevaren. Behalve die zevende plek op zaterdag, toen we een gebroken fokkeschoot hadden en het hele kruisrak met een klapperende fok voeren. We vielen daarmee van de derde plek terug naar de zevende."

Afsluitende dag

In de eerste van de drie wedstrijden op zondag vond er al vroeg een splitsing van de toppers plaats. Larsen legt uit wat er gebeurde: 'Veel favorieten gingen vlak na de start toch overstag. Die dachten allemaal druk te zien op rechts, terwijl wij bewust onderin de lijn startten. We zagen dat de wind naar links ging en harder werd. Wij durfden te investeren in de linkerkant. Dat betaalde zich dubbel en dwars uit." Ze kwamen winnend door de finish. 'Er is geen wedstrijd geweest, waarin in we van meet af aan eerste hebben gelegen. Ik denk dat we het meest trots mogen zijn op de laatste wedstrijd. We hadden al gewonnen, dus dan is de spanning eraf en is het lastig om gefocust te blijven. We lagen onderin de lijn, want wij verwachtten een winddraaiing naar links. Een halve minuut voor de start ging die dus naar rechts. Ik denk dat we iets van 35ste of 40ste lagen. We zijn toen weer stug naar rechts gegaan. Je moet rustig blijven en overzicht houden. We finishten als tweede! Dit is een mooie afsluiter van het seizoen. We gaan nu eerst van deze overwinning genieten en dan weer vooruit kijken."

Bemanning Sam Frank kon zijn geluk niet op: 'Aan het begin van het jaar was ik vooral nog bezig was met de simpele dingen als schoten, zwaardjes goed zetten en zorgen dat alles in de klem zit we als de onderboei omgingen. Nu gaat dat allemaal vanzelf en maken we met zijn tweeën zoveel betere beslissingen. Met vier ogen zie je meer dan met twee. We zijn echt aan het racen. Leuk om zo weer terug te zijn. Bovendien klikt het gewoon goed en dat werkt. We hoeven maar weinig woorden te gebruiken en dan begrijpen we elkaar."

Top acht

Vooraf legde Larsen de lat voor het hele team op twee Boskalis Nacra Infusions bij de top vijf en dat is gelukt. Larsen: 'Jorden en Frank waren goed bezig. Ze varen heel constant en netjes. Ze zijn echt gegroeid." Ferdinand van West zat sinds lang weer eens zelf aan het roer met gelegenheidsbemanning Wilco Stavenuiter in de draad. Dat was wennen, maar tegen het einde van het kampioenschap ging de prestatiecurve snel omhoog. Van West: 'We hadden zelfs een eentje in de zesde race." Het eindresultaat werd een achtste plaats.

Top vijf NK F18 2011:


1. NED - Boskalis Team Larsen/Frank, 11 punten


2. FRA - Bontemps/Amiot, 19 punten


3. BEL - Brouwer/Van Leeuwen, 34 punten


4. NED - Boskalis Team Veenman/De Waard, 36 punten


5. NED - Tentij/Boulogne, 38 punten

8. NED - Boskalis Team Van West/Stavenuiter, 48 punten

Over Boskalis

Koninklijke Boskalis Westminster N.V. is een toonaangevende internationale dienstverlener op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur en maritieme diensten. Wij leveren wereldwijd creatieve en innovatieve totaaloplossingen voor infrastructurele uitdagingen in maritieme gebieden, kuststreken en rivierdelta's met ondermeer de aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen, creatie van land in water en bescherming van kusten en oevers. Met de activiteiten van SMIT leveren wij een breed spectrum aan maritieme diensten en hebben daarnaast strategische partnerships in het Midden-Oosten (Archirodon) en in de offshore dienstverlening (Lamnalco). Wij hebben belangrijke thuismarktposities in Europa en daarbuiten, beschikking over een veelzijdige vloot van meer dan 1.000 units en zijn actief in circa 65 landen, verspreid over zes continenten. Boskalis heeft inclusief haar aandeel in partnerships circa 14.000 medewerkers in dienst. In 2010 vierde Boskalis haar 100-jarig bestaan.

Voor meer informatie over Team Boskalis, zie http://www.teamboskalis.com/.

/// Einde bericht




Ingezonden persbericht