Ingezonden persbericht


|Persbericht                                                               |
|Amsterdam, 19 september 2011                                              |
Vernieuwde regels bevorderen transacties tussen beleggers en corporaties

Van verschillende kanten is vernomen dat de MG circulaire 2006-06, die toeziet op transacties tussen corporaties en beleggers, binnenkort zal worden vernieuwd. DTZ Zadelhoff pleit hier al langer voor en is blij te vernemen dat deze strenge regelgeving nu daadwerkelijk wordt gemoderniseerd.

Er is op dit moment in de vastgoedmarkt voor woningbeleggingen sprake van een bijzondere situatie. Eddy Halter, adjunct-directeur DTZ Zadelhoff: "Corporaties zoeken liquiditeiten en willen vastgoed verkopen. Woningbeleggers zijn juist naarstig op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden. Hierdoor is sprake van een grote transactiedruk tussen deze twee sectoren. Met het geld uit de beleggingswereld dat wordt geschat op circa EUR 1 à 2 miljard per jaar, zou de corporatiesector en de daarmee de stedelijke herstructurering, goed geholpen kunnen worden."

Door regelgeving binnen het Rijk, verwoord in de MG circulaire 2006-06, zijn transacties tussen de twee sectoren aan veel regels gebonden. DTZ Zadelhoff heeft onder andere opgeroepen te breken met het rigide criterium '75% leegwaarde'. Momenteel worden namelijk alleen transacties goedgekeurd indien de marktwaarde minimaal 75% van de leegwaarde bedraagt. Hiermee impliceert de overheid dat een verhuurd woningcomplex per definitie een waarde heeft van 75% van de leegwaarde. In de praktijk ligt de marktwaarde veelal in een range van 50 tot 80%. Het 75% criterium is daarmee nogal subjectief. "Het percentage is sterk afhankelijk van de actuele huren die worden betaald in een complex. Het zou daarom beter zijn om de zogenaamde 'marktwaarde in verhuurde staat' als maatstaf te hanteren", aldus Halter. Daarnaast pleit DTZ Zadelhoff voor het beperken van de formele vereisten. "Bij dit laatste kan worden gedacht aan het versoepelen van de aanbiedingsplicht aan zittende huurders en andere corp oraties en de plicht een zienswijze te geven vanuit gemeente en huurdersvereniging. Deze plichten werken vertragend en belemmeren het proces", aldus Halter.

Het is nog niet exact bekend hoe de herziene MG circulaire 2006-06 er uit gaat zien. Halter: "Het is de verwachting dat vooral de regels voor duurdere huurwoningen worden versoepeld. Ook enkele formele vereisten zullen vermoedelijk worden verzwakt. Het is nog de grote vraag in hoeverre het Ž75% criteriumŽ zal worden verlaten. Dit zou echter wel een welkome verbetering zijn." Tijdens het jaarlijkse seminar van DTZ Zadelhoff over de huurwoningenmarkt op 25 oktober a.s. zal het ministerie van Binnenlandse Zaken de nieuwe regels presenteren en toelichten.