D66

maandag 19 september 2011

D66 kiest wél voor natuur en duurzaam!

D66 kiest in de tegenbegroting voor natuur en duurzame energie. De partij investeert 150 miljoen euro in natuur en een half miljard euro in duurzame energie. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil zo voorkomen dat jarenlange investeringen in natuurgebieden de nek omgedraaid worden en dat toekomstige generaties een groene schuld aan de broek krijgen. De sociaal-liberaal streeft naar een groen akkoord met aandacht voor het nakomen van de gemaakte Europese natuurafspraken.

Groen akkoord

Het kabinet schrapt fors in natuur. Van de ruim 800 miljoen euro voor natuur, wordt meer dan de helft geschrapt. Van Veldhoven. "Wij trekken geen 40 miljoen uit voor symboolpolitiek in de Hedwigepolder, maar investeren 150 miljoen in een groen akkoord waar provincies, boeren en natuurorganisaties achter kunnen staan."

Afspraak is afspraak

Van Veldhoven begrijpt dat ook natuur moet inbinden door de slechte economische tijden: "Wanneer er minder geld is, geeft D66 voorrang aan internationale verplichtingen en groen rondom de stad. Daarnaast trekken we tien jaar langer uit om ons netwerk van groene natuurgebieden te realiseren, dat is in lijn met wat Europa vraagt."

Nieuwe energie hard nodig

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeerde vandaag dat het kabinet de Europese doelstellingen voor duurzame energie nog niet haalt. Van Veldhoven: "D66 wil dat Nederland in 2050 niet meer afhankelijk is van fossiele brandstoffen, daarom trekken we een half miljard euro uit om decentrale en innovatieve vormen van duurzame energie te stimuleren. Zo willen we het voor mensen makkelijker maken om te investeren in zonnepanelen op hun dak, wat betekent dat ze zich niet meer blauw betalen aan grijze stroom."