Universiteit Twente

Studium Generale: Geheugenperikelen

20 september 2011 Tijd: 19:30 - 21:00

Neem een royale tijdspanne, zeg 1 miljoen jaar. Wat wil je dan laten zien over onze geschiedenis aan de wezens die dan leven en hoe dat je dat technisch? Dat is het uitgangspunt van het Human Document Project. Een project waarin het collectieve geheugen vorm moet worden gegeven door mensen met een soms zeer gebrekkig individueel geheugen. Hoe het geheugen werkt of niet werkt hangt af van biochemische en fysiologische processen en tevens van invloeden van buitenaf zoals drinken en roken. In zaken waar het er echt om spant, zoals getuigenissen voor de rechtbank, blijft dat niet zonder gevolgen. Een cyclus om te onthouden.

dinsdag 13 september - Als patiënten verdachten worden: Het geheugen van kwetsbare verdachten
Prof. dr. Harald Merckelbach is hoogleraar psychologie aan de Universiteit Maastricht. Hij is vooral geïnteresseerd in het grensvlak tussen psychologie en recht. Dit jaar verscheen van zijn hand het boek: De Leugenmachine. Over fantasten, patiënten en echte boeven.

dinsdag 20 september - Geheugen op moleculaire schaal Dr. Sabine Spijker is neurobioloog en verbonden aan de Neuroscience Campus Amsterdam. Zij doet onderzoek naar het vormen en uitwissen van het geheugen op moleculair en cellulair niveau.

dinsdag 27 september - Het Human Document Project Prof. dr. Miko Elwenspoek is hoogleraar aan de faculteit EWI van de UT. Hij is een van de initiatiefnemers van dit project waarin het doel is voor 1 miljoen jaar vast te leggen wat het belangrijkste van onze cultuur vormt.

Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur.

Ga voor meer informatie en het complete overzicht van aankomende activiteiten naar de website van het Studium Generale: www.utwente.nl/sg.