Rijksoverheid

CPB past procedure publicaties aan

Nieuwsbericht | 19-09-2011

Het Centraal Planbureau gaat een andere procedure toepassen bij de publicatie van notities over een voorstel van het kabinet dat is doorgerekend op verzoek van een Tweede Kamerlid. Voortaan worden alle betrokkenen gelijktijdig op de hoogte gesteld van de resultaten. Dat schrijft minister van Economische Zaken, landbouw en Innovatie (EL&I), 19 september 2011 in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder had de secretaris-generaal van EL&I, op basis van informatie vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in een interne brief aan de directeur van het Centraal Planbureau (CPB) 2 kritische opmerkingen gemaakt bij het gevolgde proces bij de CPB-notitie "Effecten van het kabinetsvoorstel voor het PGB".

De secretaris-generaal schreef te weten dat het CPB geen technisch hoor- en wederhoor heeft toegepast en dat het CPB verzuimd heeft om VWS tijdig te informeren over de inhoud en timing van de publicatie.

Het CPB heeft per brief laten weten dat wel technisch hoor- en wederhoor is toegepast, maar dat de gevolgde procedure niet adequaat was voor de nieuwe situatie waarin een voorstel van het kabinet werd doorgerekend op verzoek van een lid van de Tweede Kamer. Het CPB heeft hiermee een verkeerde procedure toegepast, en heeft inmiddels besloten om in dergelijke gevallen in de toekomst een andere procedure toe te passen om herhaling te voorkomen.

Minister Verhagen benadrukt dat de onafhankelijke positie van het CPB buiten kijf staat, en dat de inhoud van de CPB-notitie bij dit alles in het geheel niet aan de orde is geweest.

Documenten en publicaties

Proces rond CPB-notitie 'Effecten van het kabinetsvoorstel voor het pgb'

Naar aanleiding van de publiciteit over het proces rond de CPB-notitie "Effecten van het kabinetsvoorstel voor het pgb" stuurt de ...

Kamerstuk | 19-09-2011 | EL&I