Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Datum: 20 september 2011
Betreft: OFO, MKB, Kamer van Koophandel, VVV, toeristisch-recreatieve sector en gemeente slaan de handen ineen om een ondernemersfonds in te voeren.

OFO, MKB, Kamer van Koophandel, VVV, toeristisch-recreatieve sector en gemeente slaan de handen ineen om een ondernemersfonds in te voeren.

Het college van B&W van de gemeente Dinkelland is erg blij met het plan om een ondernemersfonds in Dinkelland in te voeren. Het college heeft dan ook in haar vergadering van 20 september een positief besluit genomen op een aantal zaken die nodig zijn om een ondernemersfonds te realiseren.

Wat is een ondernemersfonds?
Een ondernemersfonds is een fonds waarin op verschillende manieren geld komt. Dit geld wordt beheerd door de Stichting Ondernemersfonds Dinkelland. Deze Stichting moet nog opgericht worden. Hierin zitten vertegenwoordigers van de ondernemers in het centrum van Ootmarsum, het centrum van Denekamp, vertegenwoordigers uit de toeristisch-recreatieve sector uit beide kernen en uit het buitengebied. Deze Stichting heeft als doel de toeristisch-economische positie van Ootmarsum-Dinkelland duurzaam te versterken en een structurele economische kwaliteitsimpuls aan de centrumgebieden Ootmarsum en Denekamp te geven.

Waarvoor is geld nodig?
De ambities op het gebied van recreatie en toerisme zijn hoog. Eén van de ambities is het realiseren van 450.000 overnachtingen en 1,8 miljoen dagactiviteiten in 2015. Dit levert voor het gebied en de ondernemers meer geld op. Ook is een structurele economische kwaliteitsimpuls in de centrumgebieden van Ootmarsum en Denekamp nodig. De OFO, MKB Denekamp en de Stichting Evenementenbegeleiding Ootmarsum (SEBO) hebben daarom samen met de Kamer van Koophandel (KvK) en de gemeente overleg gevoerd. Hoe kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat er een kwaliteitsimpuls komt in de centrumgebieden en hoe kunnen we de toeristisch-recreatieve sector en de promotie en marketing van het gebied versterken? Deze ontwikkelingen hangen sterk met elkaar samen. De versterking van de toeristisch-recreatieve positie van Ootmarsum-Dinkelland levert een impuls op voor de centrumgebieden en sterke centrumgebieden zorgen voor meer bezoekers. Voor beide ontwikkelingen is structureel geld nodig.

Waarom biedt een ondernemersfonds de oplossing?
Een werkgroep heeft deze ontwikkelingen bekeken en gezocht naar een oplossing. In deze werkgroep Ondernemersfonds zitten vertegenwoordigers van de OFO, MKB Denekamp, KvK, VVV, de toeristische sector en de gemeente. Belangrijk is dat alle ondernemers die baat hebben bij de recreatief-toeristische sector en de centrumgebieden Ootmarsum en Denekamp een bijdrage moeten leveren. Dit betekent dus de detailhandel, de horeca, de dagrecreatie én de verblijfsrecreatie. Deze werkgroep kwam met het voorstel een ondernemersfonds op te richten die beheerd wordt door een stichting voor en door ondernemers. Ondernemers weten namelijk zelf het best waarin zij moeten investeren om meer inkomsten te krijgen. De stichting stelt hiervoor een meerjarenbeleidsplan op met de aanpak van gezamenlijke doelen.

Hoe komt er geld in het ondernemersfonds?
Er komt op drie manieren geld in het ondernemersfonds.
- Een deel van de inkomsten uit de toeristenbelasting gaat naar het fonds
- De gemeentelijke subsidie 'toerisme, recreatie en evenementen' gaat naar het fonds
- Het geld dat binnenkomt uit het instellen van een BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) gaat naar het fonds. Ook zal een convenant worden gesloten met ondernemers die buiten het BIZ-gebied liggen, maar wel een belang hebben. Op deze manier draagt iedereen die een belang heeft bij.

Waarom wordt een BIZ ingevoerd?
Het invoeren van een BIZ in het centrum van Ootmarsum en Denekamp is nodig om geld in het ondernemersfonds te krijgen. Bij het instellen van een BIZ betalen alle ondernemers mee. De bijdrage is gekoppeld aan de WOZ-waarde van het pand van de ondernemer. Dit betekent dat er geen freeriders meer zijn. Het bedrag dat de ondernemers betalen, is 100% van en voor de ondernemers. Wat de Ootmarsumse ondernemers betalen wordt gebruikt voor Ootmarsumse activiteiten. Hetzelfde geldt voor Denekamp. Nu betalen de ondernemers contributie aan bijvoorbeeld de OFO, de SEBO en/of MKB Denekamp. Ook betalen ze tussendoor nog mee aan bijvoorbeeld evenementen. Een groot voordeel van de BIZ is dat de huidige contributies aan de ondernemersverenigingen vervallen. Dit betekent dat de huidige leden niet veel meer gaan betalen dan ze nu doen. Maar doordat straks alle ondernemers uit het gebied verplicht worden deel te nemen wordt het aantal leden vergroot. Dit betekent dat het bedrag dat beschikbaar is ongeveer verdubbelt!

Wanneer gaat de BIZ door?
De BIZ wordt ingevoerd als er genoeg draagvlak is bij de ondernemers. Als de gemeenteraad ja zegt tegen de BIZ-verordening, vinden er in Ootmarsum en Denekamp ondernemersavonden plaats. Hier krijgen de ondernemers uitleg over de plannen. Vervolgens gaat de gemeente het draagvlak meten. Alle ondernemers in de BIZ-gebieden mogen stemmen. Als 50% van de ondernemers een stem uitbrengt en 2/3 hiervan vóór invoering is, gaat het door. Randvoorwaarde is wel dat de vóórstemmers samen over 50% van de totale WOZ-waarde beschikken. Om te zorgen dat ondernemers de voordelen van de BIZ zien, zijn in Ootmarsum en Denekamp werkgroepen gevormd. Hierin zitten vertegenwoordigers van ondernemers. De werkgroepen zijn vanaf het begin nauw bij het proces betrokken. Zij dragen zorg voor een goede communicatie naar de ondernemers en zo voor een breed draagvlak.

De gemeente Dinkelland is ook betrokken. De gemeente vormt namelijk een belangrijke schakel om de financiële middelen te verkrijgen zodat de plannen door kunnen gaan. Zo moet de gemeente de BIZ-verordening opstellen, de raad deze goedkeuren en int de gemeente straks de gelden. Deze gelden draagt de gemeente vervolgens over aan de Stichting Ondernemersfonds Dinkelland. Hiervoor sluit zij een uitvoeringsovereenkomst met de Stichting. Daarnaast betaalt de gemeente zelf ook mee bij de BIZ. De gemeentelijke panden die in de BIZ-gebieden liggen, betalen mee.

Wat gaat er de komende tijd gebeuren?
De gemeenteraad besluit in de vergadering van 18 oktober of ze akkoord gaat met de BIZ-verordening. Bij positief besluit, worden er op 1 en 10 november in respectievelijk Denekamp en Ootmarsum ondernemersavonden georganiseerd. Daarna start de stemronde die vier weken duurt. In deze periode brengen de ondernemers in beide BIZ-gebieden hun stem uit. Een notaris telt daarna de stemmen. Heeft minimaal 50% van de ondernemers gestemd en is hiervan 2/3 voor? Dan wordt de BIZ ingevoerd. Voorwaarde is wel dat de voorstemmers samen over 50% van de totale WOZ-waarde beschikken.

Wat gaat er met de toeristenbelasting en de gemeentelijke toeristische subsidies gebeuren? Naast de inkomsten uit de BIZ zullen ook de gemeentelijke toeristische subsidies (denk aan de VVV, evenementen) en een deel van de inkomsten uit de toeristenbelasting in het ondernemersfonds komen. Dit heeft de gemeente besloten. Het geld wordt besteed aan professionele promotie en marketing van het gebied Ootmarsum-Dinkelland en de versterking van de toeristische positie. De stichting gaat hierover afspraken maken met de nieuwe professionele VVV Ootmarsum-Dinkelland.

Wethouder Loes Stokkelaar is heel enthousiast over de plannen. Ze hoopt dat de ondernemers zien dat dit een uitstekende mogelijkheid is om structureel geld te hebben om plannen te realiseren. De bezuinigingen zorgen ervoor dat de gemeentelijke middelen minder worden. 'Als we met elkaar een Ondernemersfonds invoeren en met elkaar zorgen voor geld in deze pot, kunnen we met elkaar mooie dingen realiseren. Met het geld kunnen we de centrumgebieden van Ootmarsum en Denekamp versterken. De regiofunctie van beide kernen wordt verstrekt maar ook het centrum kan verfraaid worden in beide plaatsen. Ook kunnen we inzetten op bovenlokale en professionele marketing en promotie van het gebied Ootmarsum-Dinkelland. Ik heb er veel vertrouwen in dat de ondernemers de meerwaarde inzien en straks in november voor zullen stemmen. Dit is een kans die ze niet voorbij mogen laten gaan.'

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met wethouder Loes Stokkelaar, via 0541-854109 of team communicatie, Bianca Menderink, op telefoonnummer 0541-854100of bjm.menderink@dinkelland.nl


---- --