Ingezonden persbericht


EMBARGO tot dinsdagochtend 6:00 uur 20 september 2011, Prinsjesdag.

TrendsVerwachting 2012
door Lieke & Richard Lamb, hét trendwatchers-duo van Nederland

Samenleving (Trend: Online Ruilhandel) - Economie (Trend: NOWconomy) - Politiek (Trend: Populisme vermindering - Consumenten (Trend: Het Nieuwe Genieten) - Sport (Trend: Super Sportjaar) - Gadgets (Trend: Toetsenbord Revival) - Financieel (Trend: Creatieve Schuldhulpverlening) - Gezondheidszorg (Trend: Zorg als luxe product) - Media (Trend: TV-on-demand) - Duurzaamheid (Trend: Dilemma van Duurzaamheid) - Energie (Trend: Nuclear Energy = New Clear Energy) -Technologie (IRL-Cyber-Fusion) - Onderwijs (Trend: Onwijs Onderwijs) - Spiritualiteit (Trend: Kies je Kantelpunt)

2012 wordt het 'Jaar van de Grote Verwarring'

Jarenlang Economisch Zaagtandherstel - Onzichtbare werkeloosheid - Economische hongerwinter - Positief effecten van de recessie: Hoop, Hulp en Houvast

"In 2012 ontdekken veel Nederlanders dat de recessie helemaal niet voorbij is maar juist extra hard bij hen aan komt. Dat geeft verwarring want.de crisis was toch voorbij? Temeer zij de economie ook af en toe juist sterk zien opleven.", aldus Lieke en Richard Lamb, hét trendwatchers-duo van Nederland dat wekelijks bij BNR Nieuwsradio haar TrendsVerwachting op een actueel thema geeft.

Jarenlang Economisch Zaagtandherstel
Men wordt heen en weer geslingerd door een 'Jarenlang Economisch Zaagtandherstel', dus geen Double Dip maar vele pieken en dalen: "We gaan als het ware steeds twee stappen naar voren en dan weer een stap terug. Soms zelfs andersom." Het is zaak om daar niet steeds opnieuw van te schrikken. Het is een vast gegeven voor de komende jaren dat het zwaar wordt. Ondertussen zie je wel steeds meer initiatieven om er met elkaar het beste van te maken. We hebben als welvarende verzorgingsstaat enkele decennia boven onze stand geleefd. Nu zijn de 'Bijstuur-jaren'.

2012 wordt financieel een lastig jaar: de belastingdruk; minder kinderbijslag; een lagere huurtoeslag en een stijging van de kosten voor gezondheidszorg; gemeentelijke heffingen; energie; brandstof en levensmiddelen. Daardoor wordt het vrij besteedbare inkomen steeds minder of schiet zelfs tekort.

Onzichtbare werkeloosheid
Er ontstaat veel onzichtbare werkeloosheid bij kleine zelfstandigen; het aantal faillissementen neemt verder toe; net als de ontslaggolven bij het bedrijfsleven en de overheid plus extra drukte bij de voedselbanken. Ook de kleine criminaliteit stijgt. Woningcorporaties; gemeentelijke kredietbanken en incassobureaus doen gezamenlijk hun best om huurders met financiële problemen zo lang mogelijk in hun huis te laten wonen. Er zal een groter beroep worden gedaan op verschillende sociale vangnetten zoals kerkgemeenschappen maar ook op het familie netwerk.

Economische hongerwinter
Richard Lamb: "Het is geen positief maar wel een realistisch vooruitzicht". Na onze voorspelling eind 2007 van de financiële crisis betitelden we al snel de daaropvolgende recessie als een 'economische hongerwinter'. Helaas zie je die economische hongerwinter nog steeds doorzetten maar in deze periode van magere jaren hebben we genoeg kracht meegenomen uit de vettere jaren om mee aan de slag te kunnen.

Positief effecten van de recessie: Hoop, Hulp en Houvast De recessie heeft ook positieve effecten. Zo zal ter bestrijding van de toenemende kleine criminaliteit de onderlinge sociale controle verbeteren in woonwijken; op het werk; in de straat en bij de sportclub etc. Bewoners zullen bijvoorbeeld meer buurtfeesten organiseren om op die manier beter contact met elkaar te krijgen en daar waar nodig de helpende hand te bieden. Lieke Lamb: "De maskers mogen af en mensen durven elkaar opener tegemoet te treden. De schijn hoeft niet meer hoog gehouden te worden en het 'interessant doen' maakt plaats voor het 'meedoen'." Er ontstaat een toename van burgerinitiatieven op allerlei gebieden. Een proactieve positieve houding en een herwaardering van betrokkenheid en interactie met de eigen leefomgeving. Deze nieuwe saamhorigheid geeft ruimte aan een senang gevoel van grotere welwillendheid.

De kracht van het collectief wordt ingezet zonder volkomen afbreuk te doen aan het individu. Maar het voormalig 'individualisme' wordt nu gedwongen steun te geven en tevens steun van anderen te accepteren. Delen is Vermenigvuldigen: mede door de sociale media kunnen gelijkgestemden en mensen met dezelfde interesses en aandachtgebieden, makkelijker dan ooit tevoren, elkaar vinden en informatie uitwisselen. Het delen van kennis, meningen, vragen en feedback leidt tot nieuwe ideeën. Verkenning, herkenning en erkenning. Na een periode van verharding probeert de echte dialoog weer voet aan de grond te krijgen. "Goed luisteren, begint niet met goede oren, maar met goede wil". Nadat Rust, Regelmaat en Reinheid een tijdlang vervangen is geweest door Licht, Lucht en Liefde neigt men nu naar Hoop, Hulp en Houvast.

2012 het 'Jaar van de Grote Verwarring'
Sinds 2005 geven Lieke en Richard Lamb rond Prinsjesdag hun TrendsVerwachting voor het komende jaar. Het jaar 2009 werd ver van tevoren bestempeld als het 'Jaar van de Verloren Welvaart' gevolgd door 2010 het 'Jaar van de CrisisConsument' die profiteerde van winkels die zo ongeveer het hele jaar uitverkoop hielden om maar genoeg klanten aan te trekken. 2011 is volgens het trendswatchers-duo het 'Jaar van de Hedendaagse Wederopbouw' en nu staan we dus aan de vooravond van het 'Jaar van de Grote Verwarring' (2012) gevolgd door het 'Jaar van de Balans Burger' (2013). In dat jaar zal gewenning aan de langdurige recessie optreden. Dat zorgt ervoor dat mensen de tering naar de nering gaan zetten. Men past eindelijk de levensstijl aan, aan een lagere levensstandaard. Dat geeft extra energie en rust. Maar eerst nog in 2012 het 'Jaar van de Grote Verwarring'. Lieke en Richard geven aan wat wij zoal kunnen verwachten het komende jaar...

De TrendsVerwachting 2012 per thema.

2012 Nederlandse samenleving
Trend: Online Ruilhandel
2012 wordt een pittig jaar voor iedereen: burgers; bedrijven en overheid. De spanningen in de samenleving tussen bevolkingsgroepen en tussen generaties lopen af-en-toe flink op. Door de overheid wordt in de Nationale Risicobeoordeling Bevindingenrapportage rekening gehouden met diverse vormen van sociale onrust. Met zowel een loonstijging als een verwachte inflatie van 2% zal het zwartwerken en de ruilhandel toenemen. De sociale media en elektronische marktplaatsen spelen daarbij steeds meer een rol van betekenis. De Belastingdienst kijkt online mee op zoek naar misstanden.

2012 Economie
Trend: NOWconomy
Ondanks de recessie zullen in iedere economische sector bedrijven zijn die succesvol zijn. Dit zijn met name de bedrijven die aansluiten op de trend 'NOWconomy', alles moet nu! Consumenten zijn door de opkomst van het internet en de sociale media extra ongeduldig geworden. Men heeft een korte aandacht spanne. Wie daar op inspeelt met nieuwe diensten en producten zal in 2012 succesvol zijn. Denk hierbij aan uiteenlopende concepten als razendsnelle thuisbezorging van maaltijden tot 'instant webcare' op Twitter voor mensen die een vraag of klacht hebben over een bepaald merk.

Verder is er sprake van een gefragmenteerde levensstijl. Multitaskend doet men als het ware alles tussendoor en tegelijk. Flexwerken vervangt het afgebakende parttime werken. Prive en werk vloeit steeds makkelijker in elkaar over en de grenzen tussen de professionele- en prive-persoon vervagen. Zoals hierboven gezegd zal de economie globaal met ups-and-downs zich langzaam een weg omhoog zoeken door middel van een 'Jarenlang Economisch Zaagtandherstel'.

2012 Politiek
Trend: Populisme vermindering
Voor de Politiek zal 2012 een bijzonder onrustig jaar worden. Dat heeft uiteraard te maken met het doorvoeren van de aangekondigde bezuinigingen; nieuwe extra bezuinigingen; mogelijke problemen bij zwakkere Europese landen als Griekenland; Ierland; Portugal en Spanje; de stand van de Euro ten opzichte van de dollar en de rentestanden van de Europese Centrale Bank.

Het huidige minderheidskabinet van VVD en CDA heeft in 2012 heel wat politieke stormen om het hoofd te bieden. Maar de kans op succes daarin is reëel omdat de PVV wel op de trommel slaat maar zelf geen belang heeft bij een val van het kabinet. Het populisme in de Tweede Kamer zal overigens wat verminderen - al blijft er ruimte voor de reguliere politieke spelletjes tussen de oppositie en het kabinet - er gaan namelijk steeds duidelijker stemmen op voor een meer respectvol debat.

2012 Consumenten
Trend: Het Nieuwe Genieten
In 2012 gaan we weer meer genieten en terug naar het kleine, pure, echte leven om ons heen. De positieve levenshouding noemen we 'Het Nieuwe Genieten' en komt voort uit het verschijnsel dat mensen momenteel Welvaart en Welzijn steeds vaker loskoppelen van elkaar: men kan met iets minder ook heel gelukkig zijn. De focus verschuift van 'bezit' naar 'beleving'.

2012 Sport
Trend: Super Sportjaar
Met het EK Voetbal en de Olympische Zomerspelen in Londen in het vooruitzicht plus de reguliere sportevenementen als de Tour de France en Wimbledon wordt 2012 een Super Sportjaar. Dat zal ook de verkoop van TV-toestellen gunstig beïnvloeden.

2012 Gadgets
Trend: Toetsenbord Revival
In 2012 komende eindelijk de echte 3D-Televisietoestellen op de markt. Die kunnen bekeken worden zonder een special 3D-bril. Nadat we de toestellen alvast mochten bekijken, zijn we zeer enthousiast over de scherpte en diepte van het beeld. De introductie van echte 3D-TV wordt voorafgegaan door 3D-SmartPhones en 3D-Tablets. Al zullen mensen niet standaard alles in 3D bekijken, ze zullen het wel standaard op hun device willen hebben. Ook komen de eerste 3D-printers voor thuisgebruik van grote fabrikanten beschikbaar in 2012. Verder wordt een revival van het toetsenbord verwacht: vooral bij het gebruik van sociale media zoals Twitter; Facebook en Hyves is het zaak om snel te kunnen reageren. Men wil sneller kunnen typen. Naast echte toetsen komen er ook touchscreens met kunstmatige 3D-toetsen. Het gebruik van het operating system Android (Google) voor mobiele telefoons groeit exponentieel in 2012. Dit ten koste van iOS (Apple); Symbian (Nokia); RIM (Blackberry) en Windows Mobile (Microsoft). De Sifteo Cubes - witte 'computerblokjes' die elkaars aanwezigheid kunnen detecteren - zijn ook veelbelovend en vanaf begin 2012 verkrijgbaar in Nederland. Ze zullen zowel als spel als in het onderwijs ingezet worden. Het is de blokkendoos 3.0

2012 Financieel
Trend: Creatieve Schuldhulpverlening
Evenals het voorgaande jaar zullen de Belastingdienst; Woningcorporaties; Hypotheekverstrekkers en Elektriciteitsbedrijven met creatieve oplossingen blijven komen om coulant met betalingsachterstanden om te gaan. Dit om huisuitzetting te voorkomen. Helaas is hier ook een groeimarkt voor minder betrouwbare geldschieters.

2012 Gezondheidszorg
Trend: Zorg als luxe product
De zorgpremies stijgen flink in 2012. Vooral de hogere inkomensgroepen gaan dat merken door de invoering van een hogere inkomensafhankelijke bijdrage. Daarbij gaat het verplichte eigen risico met 50 euro omhoog naar 220 euro. Met name verzekeraars zullen aansturen op nog meer specialisatie door zorginstellingen teneinde besparingen te bereiken. De reisafstanden naar een geschikt ziekenhuis zullen daarbij toenemen. Door de hoge kosten zal men minder bijverzekeren met alle gevolgen van dien bij ziekte. Daarnaast zal men uit vrees voor baanverlies voorzichtiger zijn met zich ziekmelden en zal het aantal officiële Burn-Outs afnemen in 2012. Thomas Edison zei het al: "The doctor of the future will give no medicine, but will interest her or his patients in the care of the human frame, in a proper diet, and in the cause and prevention of disease."

2012 Media
Trend: TV-on-demand
De komst van Google-TV; Apple-TV en buitenlandse video-on-demand aanbieders als Netflix zullen het Nederlandse medialandschap in 2012 grondig herzien. Nederlandse video-on-demand aanbieders als Ziggo en UPC zullen daardoor hun prijzen van on-demand-films naar beneden moeten bijstellen. Live TV op de mobiele telefoon en tablets zal gemeengoed worden.

2012 Duurzaamheid
Trend: Dilemma van Duurzaamheid
Groen is goed maar kan wel héél duur blijken te zijn. Dit roept het 'Dilemma van Duurzaamheid' op: hoe duurzaam willen we zijn en tegen welke prijs? Het leidt in ieder geval tot een kostenstijging voor alle denkbare producten en diensten. Op termijn zal de drang naar een meer duurzame samenleving het toch winnen van het kosten-denken op de korte termijn. Men blijft volop zoeken naar creatieve oplossingen om afval zo te gebruiken dat in feite niets echt afval is. Een mooi voorbeeld van duurzame innovatie is SolarWindow. Daarbij wordt met behulp van een spray op een raam energie opgewekt uit zonlicht. Door het gebruik van minuscule nanodeeltjes blijft de ruit doorzichtig. Deze spray is 3 x efficiënter dan zonnepanelen op het dak.

2012 Energie
Trend: Nuclear Energy = New Clear Energy
De opnieuw flink opgelaaide discussie rond kernenergie en duurzame energie zal worden voortgezet. Nieuwe kolencentrales worden zo ingericht dat ze naast kolen ook allerlei andere producten kunnen verbranden en zodoende als 'duurzaam' aangemerkt worden. Ondanks dat Duitsland afstapt van kernenergie, ziet Nederland vooralsnog geen reden de plannen voor een tweede kerncentrale te laten varen. Pas over enkele decennia zal bijvoorbeeld zonne-energie als economische energiebron massaal kunnen worden aangewend. Tot die tijd zal 'Nuclear energy' als 'New Clear Energy' aan de man gebracht worden. Dit vanwege het gebrek aan CO2-uitstoot.

2012 Technologie
Trend: IRL-Cyber-Fusion
Het vervlechten van de echte wereld (IRL, In Real Life) en de virtuele wereld (internet, cyberspace) krijgt steeds meer vorm. Naast het gebruik van bijvoorbeeld de RFID-tags onder andere ook door veelvuldig gebruik van de QR-code (Quick Response). Dit is een 'vierkante barcode' waarmee men bijvoorbeeld naar een website kan springen. Zelf in de vertrekhal op Schiphol liggen al tegels met daarop een QR-code die verwijst naar bijvoorbeeld een winkel in Schiphol Plaza.

2012 Onderwijs
Trend: Onwijs Onderwijs
De binnen het onderwijs gestelde ambities houden in 2012 geen gelijke trend met de beschikbare budgetten. Het collegegeld zal voor het studiejaar 2012/2013 verder verhoogd worden, met name voor 'langstudeerders'. De invoering zal leiden tot spanningen onder studenten en meer drop-outs. Hogescholen en universiteiten richten zich meer en meer op het binnenhalen van buitenlandse studenten, met name uit 'Chindia' (China en India). Op de basisscholen krijgen de 'Screenagers' meer en meer les door middel van digitale hulpmiddelen zoals smartboards, maar ook tafeltjes met geïntegreerde 'laptops' winnen terrein.

2012 Spiritualiteit
Trend: Kies je Kantelpunt
De spiritualiteit staat dit jaar in het teken van het al dan niet juist berekende kantelpunt op 21 december 2012 in de Maya-kalender. Volgens velen zou dan een nieuw tijdperk in de Maya-kalender aanbreken. Dat roept (onbewuste) reacties op. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, voorspelt de kalender niet het einde van de wereld, maar die van een tijdperk.

Meer TrendsVerwachtingen op www.TrendsVerwachting.nl

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht