CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Ashton en Erdogan in Caïro

di 13-09-2011

Het is druk in Caïro. Afgelopen weekend gingen daar duizenden de straat op om de Israelische ambassade aan te vallen, nu is het de locatie waar diverse partijen bij elkaar komen om te praten over de eenzijdige uitroeping van de Palestijnse staat. De Palestijnse Autoriteit wil 20 september de VN om erkenning vragen van dit initiatief. Op dit moment zijn Catherine Ashton, hoofd Buitenlandse Zaken van de EU, de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, en leden van de Arabische Liga in Caïro.

De Palestijnse Autoriteit is voornemens om op 20 september de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties te vragen om erkenning van een eigen Palestijnse staat. Deze eenzijdige uitroeping stuit echter op verzet van Amerika en Israel; ook de Nederlandse regering heeft zich hier tegen uitgesproken. Men vindt dat een Palestijnse staat alleen tot stand mag komen als resultaat van vredesonderhandelingen met Israel. De Verenigde Staten hebben al aangekondigd een veto uit te spreken over de Palestijnse aanvraag in de Veiligheidsraad, waardoor het onmogelijk wordt voor de Palestijnen om hun eis voor te leggen aan de Algemene Vergadering.

Ashton is nu in Caïro om met Arabische leiders te praten in de hoop de vredesbesprekingen tussen Israel en de Palestijnen weer vlot te trekken. Zij zal onder andere met de Palestijnse president Mahmoud Abbas spreken en hem vragen om de onderhandelingen met Israel te hervatten. De Arabische Liga komt woensdag 14 september bijeen in Caïro om de Palestijnse eis om een eigen staat te bespreken en om zich voor te bereiden op 20 september. Ashton heeft al gesproken met Egyptische leiders. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Amr, zei het Palestijnse initiatief te steunen, omdat de besprekingen tot niets geleid hebben en er nog steeds geen vrede is.

In het verleden heeft Egypte vaak een bemiddelende rol gespeeld in het conflict. De onlusten in het land sinds de revolutie eerder dit jaar betekenen echter dat Egypte aan macht heeft moeten inboeten binnen de Arabische wereld. Hoewel Turkije geen Arabische staat is, is het land, onder meer door zijn sterke economische positie in de regio, de internationale macht van Egypte aan het overnemen.

Erdogan arriveerde maandag 12 september in Caïro. Hij werd ontvangen door de Egyptische premier Essam Sharaf en duizenden Egyptische fans. Door zijn uitgesproken anti-Israel beleid en de uitzetting van de Israelische ambassadeur een week geleden, is Erdogan zeer populair in de Arabische wereld. Hij zal deze populariteit aanwenden om zijn macht in de regio te vergroten. Het wordt verwacht dat hij de Arabische Liga zal toespreken, voordat hij verder reist op zijn tournee door de Arabische wereld.