Gemeente Eindhoven

Fietsdepot groeit uit jasje

Het Fietsdepot van de gemeente Eindhoven gaat verhuizen. De bedoeling is dat het depot eind oktober de deuren opent in Loods 7 op het Endinet-terrein.

Op dit moment is het Fietsdepot nog gevestigd aan de Kanaaldijk-Zuid 5 TER. Voor deze tijdelijke locatie was gekozen om snel van start te kunnen gaan met het verwijderen en opslaan van fietswrakken en `weesfietsen'. Qua opslagcapaciteit is de ruimte echter beperkt. Op de nieuwe locatie gaat de gemeente Eindhoven ook gevonden voorwerpen opslaan. De huisvesting van het Fietsdepot en het depot van gevonden voorwerpen op Endinet-terrein duurt tot eind 2014. Op termijn is het de bedoeling dat er dit gebied een herontwikkeling plaatsvindt. De gemeente werkt op dit moment aan een herontwikkelingsvisie voor het hele terrein.

Fietswrakken en te lang gestalde fietsen (weesfietsen) in de fietsrekken zijn in de binnenstad een bron van ergernis. Ze nemen plaats in beslag die beter gebruikt kan worden voor gewone fietsen. In april van dit jaar is de gemeente Eindhoven daarom gestart met een fietsdepot. Sindsdien zijn er gemiddeld per maand ruim 150 van deze fietsen uit de openbare ruimte verwijderd. Daarvan ongeveer honderd rondom het NS-station, de andere uit de rest van de stad naar aanleiding van meldingen van bewoners of ondernemers. Vanwege de zomervakantie zijn er in de maand augustus geen fietsen naar het Fietsdepot gebracht. Wel zijn er in de buurt van het station zo'n 200 fietsen voorzien van een label. Medewerkers van het Fietsdepot ruimen deze fietsen binnenkort op.

Meer over het fietsdepot

Het Fietsdepot moet ervoor zorgen dat er weer genoeg plaats komt voor gewone fietsen in de fietsenrekken in, vooral, de binnenstad. Het is ten eerste prettig als bezoekers van de binnenstad hun fiets bij het winkelen of het uitgaan goed kunt parkeren. Maar het draagt bovendien bij aan het verminderen van fietsendiefstal. In een stalling kunnen mensen hun fiets namelijk effectiever op slot zetten, door het frame vast te maken aan het rek.

Meer info over het fietsdepot op www.eindhoven.nl/fiets