LEI

14 sep 2011
Onderdeel: Plant Research International

De op 14 september verschenen brochure âGezond telen door kennis delenâ van het GKC-programma Plantgezondheid laat mooie voorbeelden zien van manieren om kennis toegankelijk te maken voor een brede doelgroep.Â

Kennisontsluiting was het speerpunt waar het programma Plantgezondheid van de Groene Kenniscoöperatie (GKC) de afgelopen vier jaren aan gewerkt heeft. Ze hebben hier veel in bereikt, schrijft Gerlinde van Vilsteren in het voorwoord van de brochure. Als voorbeelden noemt ze de beeldenbank ziekten, plagen en onkruiden en de portal plantgezondheid.

De focus van het programma lag naast kennisontsluiting op duurzame teelt, zoals de aandacht voor de inzet van natuurlijke vijanden of effectiever gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De producten: lesmaterialen, dvdâs en digitale bronnen zijn toegankelijk via de portal plantgezondheid. Maar het team heeft niet alleen intensief gebruik gemaakt van een digitale infrastructuur, het heeft ook sterk ingezet op de samenwerking met mensen.

Leerlingen maken bijvoorbeeld kennis met onderzoekers of werken in een project aan duurzame onkruidbestrijding. En onderzoekers werken samen met docenten aan vernieuwing van lesmateriaal.

De brochure is op woensdag 14 september gepresenteerd tijdens een afsluitende bijeenkomst van de GKC-programmaâs Plantgezondheid en Tuinbouw in de Reehorst in Ede. Beide programmaâs worden voortgezet in het nieuwe GKC Programma Productie & Handel Plant. Jan Willem Donders, trekkeer van het nieuwe programma wil de activiteiten voortzetten met meer verbinding naar netwerken en bedrijfsleven.
---

Â