Woningcorporatie Ymere

De Pijp in de lift

20-9-2011

Nieuwbouw en renovatie van Ymere in de Pijp in Amsterdam maken indruk

Het is mogelijk in de bestaande stad aan stadsvernieuwing te doen met renovatie en nieuwbouw, zonder het bestaande straatbeeld aan te tasten. Gasten van de officiële opening van een nieuw complex met sociale-huurwoningen waren het er afgelopen vrijdag 16 september unaniem over eens: woningcorporatie Ymere heeft een fraaie prestatie geleverd in het Hercules Segherskwartier in de Amsterdamse wijk De Pijp.

Buurt verfraaid en verrijkt
De karakteristieke buurt in de Oude Pijp ten westen van de Ferdinand Bolstraat, tussen Gerard Doustraat en Ceintuurbaan is de afgelopen 3 jaar flink verfraaid.

De buurt is verrijkt met een gevarieerder woningaanbod zoals huisvesting op maat voor studenten en senioren, en tevens ruimere woningen voor gezinnen.

112 verouderde woningen en bedrijfsruimtes zijn aangepakt tussen september 2009 en 2011. Vrijdag 16 september opende Ymere een nieuw complex met sociale-huurwoningen aan de Govert Flinckstraat 55-69, een van de laatste van negen locaties waar Ymere woningen heeft gerenoveerd of vervangen door nieuwbouw.

Voorgeschiedenis
Ymere verhuurt meer dan 600 woningen en enkele bedrijfsruimtes in het Hercules Segherskwartier. Enkele negentiende-eeuwse panden hadden grote problemen met de fundering en het casco, die niet meer met groot onderhoud waren op te lossen. Na een intensief voorbereidingstraject volgde van september 2009 tot september 2011 de fase van renovatie en sloop/nieuwbouw.

Feiten en cijfers
Ymere heeft in totaal 28 sociale-huurwoningen gebouwd, waaronder 20 levensloopgeschikte. Daarnaast kwamen er 16 kamers in twee gerenoveerde studentenhuizen, 19 gerenoveerde koopwoningen, 16 nieuwe koopwoningen en 8 bedrijfsruimtes. De gerenoveerde en nieuwbouwwoningen zijn bestemd voor een mix van bewonersgroepen.

Oplevering
De studentenkamers in de Eerste Jan van der Heijdenstraat konden al worden betrokken in 2010, en worden sindsdien verhuurd via de Stichting Joods Studentenhuis Amsterdam. De werkzaamheden aan de andere renovatiewoningen in de Eerste Jan van der Heijdenstraat, Govert Flinckstraat en de Eerste Jan Steenstraat waren gereed in het voorjaar van 2011. Enkele maanden later was ook alle nieuwbouw klaar.

Verrijking van de buurt
Nadat de slechte staat van de woningen vaststond, koos Ymere na veel overleg met de bewoners voor renovatie en nieuwbouw, ook omdat de woningindeling niet meer van deze tijd was. Bovendien leiden steeds dezelfde woningtypes tot een eenzijdige samenstelling van de bewoners en de buurt. Daar is op zich niets op tegen, maar ervaring heeft Ymere geleerd dat een buurt baat heeft bij diversiteit.

Alle 35 koopwoningen van Ymere in deze buurt zijn inmiddels verkocht. De snelle verkoop en verhuur tonen aan dat er behoefte is aan een divers woningaanbod in deze populaire buurt.

Hoge kwaliteit
HP architecten tekende passende nieuwbouw die aansluit bij de 19de-eeuwse bebouwing, architectenbureau Loco-Motief verzorgde de renovatie van 12 panden. Ook op andere manieren houdt Ymere ook de leefbaarheid in de buurt op peil, samen met Stadsdeel Zuid en welzijnorganisatie Combiwel. Ymere heeft hierin circa 1 miljoen euro geïnvesteerd.

Het plein in het hart van de buurt kreeg een facelift, waarbij Ymere een belangrijke rol vervulde. Bovendien ontwierp Hans van Heeswijk een nieuw bordes langs het plein, en portieken van bestaande woningcomplexen werden naar ontwerp van Cees Vellekoop aangepast. Kunstenaar Dick van Hoff ontwierp nieuwe huisnummers voor de buurt.

Officiële oplevering
De eerste bewoner van het complex, mevrouw Kattenberg, kwam tijdens de officiële opening door een papieren wand uit de lift. Mevrouw Kattenberg woonde al in de buurt, en kan er nu dankzij het nieuwe levensloopgeschikte wooncomplex tot op hoge leeftijd blijven wonen. Ymere wil op de woningmarkt doorstroming binnen de buurt op deze manier bevorderen.

Wandeling
Vooraf aan de officiële opening konden genodigden wandelen langs de 9 locaties. Bij elke locatie werd kort iets verteld over dat complex. De fotos voor de ramen illustreren hoe het leven van de bewoners achter de voordeur eruit ziet.