Ingezonden persbericht


Hennepvreter na 83 jaar weer gesignaleerd in Nederland

Unieke vondst in Botanische Tuinen Utrecht

Onlangs trof tuinmedewerker Ivo van Capel in de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht een zeer bijzonder plantje aan, Hennepvreter (Orobanche ramosa). De vondst is met recht uniek te noemen, omdat Hennepvreter in 1928 voor het laatst in Nederland is gesignaleerd. Baudewijn Odé van Floron bevestigde op basis van de foto's dat het om Hennepvreter gaat.

Hennepvreter
Hennepvreter is een parasitaire plant. Dit betekent dat hij geen eigen bladgroen en geen eigen wortels heeft, maar voor voedsel volledig afhankelijk is van een andere plant. Parasitaire planten hebben wel bloemen en maken zaden waarmee ze zich verder verspreiden. Zoals de naam al zegt, parasiteert Hennepvreter vooral op Hennep, maar ook Tabak en Tomaat zijn goede gastheren. Hennepvreter komt in Europa vooral voor in de wat warmere streken en kan daar ook voor overlast zorgen bij de teelt van bijvoorbeeld Tabak. Toen in Nederland nog Tabak werd verbouwd, werd Hennepvreter ook hier als onkruid beschouwd.

Rode Lijst
In Nederland zijn, buiten Orobanche ramosa, 9 soorten Orobanche bekend die allemaal hun eigen gastheervoorkeur hebben. Een aantal daarvan staat op de Nederlandse Rode Lijst van beschermde planten als zeer zeldzaam, zoals Rode bremraap (O. lutea). De in de Botanische Tuinen ontdekte O. ramosa staat op deze lijst als niet meer in Nederland voorkomend. Het toeval wil, dat Hennepvreter werd ontdekt terwijl gewerkt werd aan de opzet van een nieuw gedeelte in de Botanische Tuinen over planten die voorkomen op de Nederlandse Rode Lijst van bedreigde plantsoorten. Sinds grootschalige tabaksteelt in Nederland verdwenen is, is Hennepvreter niet meer in Nederland gesignaleerd.

Spontane verschijning
In het verleden hebben de Botanische Tuinen in het kader van een plantenvak in de Thematuin (Plantaardige vampiers) verschillende malen geprobeerd O. ramosa te kweken. Het zaad van parasieten kiemt over het algemeen alleen onder invloed van bepaalde stoffen uit de wortels van gastplanten. Ondanks het aanbieden van deze gastheren zijn pogingen de plant hier op te kweken en tot bloei te brengen, steeds mislukt. Of de plant zich na deze spontane verschijning ook verder zal kunnen handhaven, is nog onduidelijk. Dat is ondermeer afhankelijk van het vormen van zaden na de bloei. Hennepvreter is namelijk een eenjarige parasiet omdat ook zijn gastheren in Nederland eenjarig zijn.

Informatie