Gemeente Ermelo


Scholen regio Noord-Veluwe alcoholvrij

Concreet betekent de handtekening van de schooldirecteuren dat vanaf nu alle activiteiten en gelegenheden waarbij leerlingen aanwezig zijn drugs- en alcoholvrij zijn. Houden leerlingen zich niet aan deze regels, dan treffen de scholen maatregelen, zoals een verplicht gesprek met een instelling voor verslavingszorg. Afgesproken is ook dat de scholen ieder schooljaar preventief aandacht besteden aan de onderwerpen alcohol en drugs.

Geen 16? Geen druppel
Tijdens een bijeenkomst in het Nuborgh College Veluvine in Nunspeet werd nog eens nadrukkelijk ingegaan op het gevaar van het drinken van alcohol op jonge leeftijd. Woordvoerders van politie, Stichting Voorkom en de Alcoholpoli van het St.Jansdalziekenhuis benadrukten het belang van preventie, voorlichting maar ook handhaving van geldende regels. De regel `Geen16? Geen druppel.' is er niet voor niets. Uit allerlei gegevens blijkt dat jongeren niet alleen steeds vaker alcohol drinken, maar ook dat ze steeds meer drinken. Dit overmatige alcoholgebruik door jongeren leidt tot blijvende hersenschade, slechtere schoolprestaties, vernielingen en geweld op straat, verkeersongevallen en onveilige seks. Gevolgen dus die jongeren nog jaren met zich mee kunnen dragen. Hier moeten jongeren tegen beschermd worden.

Goed Bezig en Alcoholontmoediging
De ondertekening van het convenant `Schoolbeleid Kiezen voor Gezond Leven' is een initiatief van de scholen maar wordt ondersteund door het programma Goed Bezig van Regio Noord-Veluwe. Met dit programma dagen de zes regiogemeenten ouders uit om samen met hun kinderen gezonde keuzes te maken. Via verschillende projecten op het gebied van gezonde voeding, meer beweging en minder/geen alcohol helpen de gemeenten jongeren (via hun ouders) om te kiezen voor een gezonde levensstijl. Onderdeel van dit programma is het project Alcoholontmoediging Jongeren, Regelgeving en Handhaving. Een speciale werkgroep van RNV en de zes gemeenten bereidt voorstellen voor om de regelgeving, controle en handhaving in de regio aan te scherpen. Aanleiding hiervoor ligt in de invoering van de nieuwe Drank- en Horecawet. Vanaf 2012 moeten gemeenten zelf toezicht houden op het naleven van de leeftijdsgrenzen bij het verstrekken van alcohol. Hiertoe worden modelverordeningen en een stappenplan voor effectieve handhaving ontwikkeld. De voorstellen van de werkgr oep worden in november aan de bestuurders gepresenteerd.