FNV Bondgenoten

Cao tankstations en wasstraten onder inflatie niveau


* 19-09-2011

Wij zijn de cao-onderhandelingen ingegaan met het motto "Tankstationmedewerker is een vak en daar horen goede arbeidsvoorwaarden bij!" Maar Beta en Bovag vinden hun werknemers bij de tank- en wasbedrijven niet zoveel waard als de vakkrachten in de technische sector.

Beta en Bovag geven aan dat medewerkers makkelijk vervangbaar zijn en er geen problemen zijn om aan personeel te komen.

Het ultieme bod van de werkgevers

Voor de 2e keer willen werkgevers een cao Tank en Was met ons afspreken, die lager is dan de inflatie.
(alles is of wordt duurder).
Dit betekent dat jullie net zo hard moeten werken maar dat je minder kunt doen met je salaris.

Werkgevers bieden in een uiterst bod een loonsverhoging van 2,85% over 2 jaar. Dat is nog geen 1,5% loonsverhoging per jaar, terwijl de inflatie al de 2,5% gepasseerd is. Dus meer dan 1% minder kunnen doen met je salaris. Om nog maar te zwijgen wat het kabinet voor jullie in petto heeft de komende jaren, dat is inmiddels wel duidelijk geworden.

Wij willen een cao over een kortere periode van 12 maanden met een loonsverhoging van 2,5%. Langer dan 12 maanden vooruit kijken is teveel risico. Loopt de inflatie nog op dan hebben we geen mogelijkheid om dit in 2013 nog te repareren. Dus hebben we bewust ingestoken op een cao voor een jaar met een gepaste loonsverhoging van 2,5%.

Jullie gaan er fors op achteruit als het aan de werkgevers ligt, jullie bazen!

De Bovag en Beta (werkgevers) meldden in het overleg dat de werknemers op een tankstation of wasstraat geen vakkrachten zijn en het niet moeilijk is om aan personeel te komen. Men vergelijkt het met medewerkers uit de supermarkt (vakkenvuller en cassière). Hierdoor is het volgens Bovag en Beta niet nodig om voor deze werknemers het koopkrachtverlies te compenseren. Daarom zijn werkgevers ook naar eigen zeggen uit de Metaal en Techniek cao gestapt. Dit betekent voor werknemers dat het in de komende jaren alleen maar koopkracht inleveren wordt.
Zo worden werknemers uitgeknepen.

Willen de werkgevers dan helemaal niets?

Jazeker, maar het mag weinig of liefst helemaal niets kosten. Immers zo is de klacht van de werkgevers: "Het gaat slecht in de branche". Er komen steeds meer pompen zonder personeel, is een van de redenen die de werkgevers opgeven.
Dat kan zo zijn, maar moeten wij loyale werknemers dan de prijs daarvoor betalen?
Het lijkt er wel op, terwijl wij (hoeveel loon wij ook inleveren) dit proces niet kunnen stoppen.
Of....... moeten we gratis gaan werken, zou het dan misschien lukken!?

Wij vinden dat we recht hebben op een fatsoenlijke loonsverhoging, die recht doet aan onze werknemers in de branche die hard en verantwoordelijk werken.

We moeten dit niet langer pikken, dus laat horen wat je er van vindt, op het werk tegen je ongeorganiseerde collega's, maar ook aan ons via het internet. Bezoek onze site www FNVmetaal.nl. Je kunt ons ook mailen: tankstations@bg.fnv.nl

Het wordt tijd dat we ons gaan roeren en duidelijk maken aan de werkgevers dat we fatsoenlijk behandeld willen worden, met een loonsverhoging die eerlijk is!

Op 12 oktober hebben we het vervolgoverleg en dan zal duidelijk zijn of de werkgevers hun opstelling handhaven.

Namens de onderhandelingsdelegatie,

Ingrid Teunenbroek- van Heijma
Ria Gerrits van Dijkum
Ruud Broer
Johan Voornhout
Albert Kuiper

Oproep contactpersonen

Wij zoeken vrijwilligers die informatie willen verspreiden onder hun directe collega's over de cao- onderhandelingen en de andere activiteiten van FNV Bondgenoten voor de tankstations en autowasstraten.
Meld je aan via mail: tankstations@bg.fnv.nl of bel 0900-9690.

FNV Bondgenoten, Postbus 11046, 9700 Ca Groningen Groningen, 16 september 2011/AK103/HvdK