Gemeente Hilversum

NSO Bink, blijft bestaan

Naschoolse opvang voor speciaal basisonderwijs, NSO Bink, blijft bestaan

NSO Bink heeft haar noodzaak bewezen en de opvang verdient een voortbestaan.

Kinderen van Hilversumse basisscholen kunnen al jaren gebruik maken van naschoolse opvang. Dit is immers wettelijk verplicht. Voor de kinderen van de drie Hilversumse speciaal onderwijs basisscholen het Mozaïek, Annie MG Schmidtschool en de C.Hummelingschool was er echter lange tijd nog geen passende opvang. Deze vorm van opvang is namelijk duurder, omdat de groepen kleiner zijn en er hoger gekwalificeerd personeel vereist is.

Deze drie scholen hebben daarom enkele jaren geleden samen met Stichting Kinderopvang Hilversum (SKH) en de gemeente Hilversum een plan gemaakt voor de oprichting van een zogenaamde `naschoolse opvang (NSO) plus'. In het gebouw van de Mozaïekschool startte SKH in september 2009 NSO Bink (Bijzonder in Kinderopvang). Een kleinschalige naschoolse opvang voor kinderen uit het speciaal basisonderwijs met veelal een ontwikkelingsachterstand of leer- en/of gedragsproblemen. De gemeente Hilversum heeft voor dit Brede School initiatief een subsidie van twee jaar toegekend. Deze subsidie was noodzakelijk om de opvang financieel haalbaar te maken.

Om NSO Bink ook in de komende jaren financieel haalbaar te maken, is SKH een samenwerking aangegaan met Regionale Instelling Begeleid Wonen (RIBW). "Doordat zij hun expertises bundelen, kan NSO Bink blijven bestaan. NSO Bink heeft haar noodzaak bewezen en de opvang verdient een voortbestaan. Ik ben dan ook zeer verheugd dat dit gebeurt," aldus wethouder jeugdzaken Erik Boog.

Op NSO Bink komen kinderen, na een schooldag, hun vrije tijd doorbrengen. Zij hebben behoefte aan relaxen, uitrusten en het doen van activiteiten in hun eigen tempo. Het activiteitenprogramma is gestructureerd en overzichtelijk. Er wordt gewerkt volgens een duidelijk pedagogisch beleid.

Bij NSO Bink ligt het accent op individuele ontwikkelingsondersteuning, waarbij de samenwerking met de ouders en het onderwijs een belangrijk onderdeel is van het aanbod. Er wordt gewerkt met een kleine groep van twaalf kinderen en twee hoog opgeleide pedagogisch medewerkers. Met een aangepast activiteitenaanbod, inrichting en materiaalkeuze is de omgeving passend gemaakt voor de specifieke behoeften van de kinderen die extra zorg, aandacht of structuur nodig hebben.