Gemeente Son en Breugel


basisscholen in Breugel

Project Duurzaam Huis bij basisscholen in Breugel

De gemeente Son en Breugel werkt momenteel hard aan de routekaart voor haar integrale duurzaamheidsbeleid. Het doel is de grote thema's onder één beleidslijn te brengen. Twee speerpunten van het beleid zijn energiegebruik en afvalscheiding.
Vooruitlopend op dit document voert de gemeente in de praktijk al concrete projecten uit op het gebied van klimaat en afval. Een van deze projecten is Duurzaam Huis, een klimaat- en afvalproject gericht op leerlingen van de basisschool.

Project Duurzaam Huis!
Leerlingen van drie basisscholen in Breugel, De Krommen Hoek, De Regenboog en De Stokland krijgen in het kader van dit project twee workshops, geleid door architecten aangeboden. Doel van de workshops is om leerlingen op een leuke, creatieve manier kennis te laten maken met de begrippen duurzaam, hergebruik van materialen, afval, enzovoort.

Workshop 1
Op maandag 5 september hebben leerlingen van groep 7 en 8 een workshop schetsen gekregen. Na uitleg van de architect over: waarom duurzaam belangrijk is en hoe een duurzaam huis eruit kan zien, zijn de leerlingen met echt architectenmateriaal aan de slag gegaan. Bij het tekenen van het droomhuis kon en mocht alles, als het maar duurzaam was. Beren op de weg? Nooit van gehoord! Zwembaden op daken, bliksemvangers voor de opvang van stroom? Geen probleem!

Workshop 2
Maandag 19 september komen de architecten weer op school. Dan krijgen de kinderen een workshop om hun duurzame huis (in het klein) te gaan bouwen met allerlei verschillende duurzame materialen. De kinderen maken daarbij gebruik van materialen uit een leskist van Solarkids, met onder andere zonnepanelen, windmolentjes en ledlampjes. Ook maken de kinderen gebruik van afvalmaterialen. De kinderen is gevraagd kritisch te kijken naar hun eigen afval thuis. Wat is afval eigenlijk? En is afval wel afval als je het weer gebruikt? De kinderen nemen bruikbare materialen mee naar school om te gebruiken bij het bouwen van hun duurzame huis.

Planning workshops
De planning is als volgt: Basisschool de Krommen Hoek: 09.00-10.30 uur, Basisschool de Stokland: 10.45-12.15 uur, Basisschool de Regenboog: 13.30-15.00 uur
De school met het meest aansprekende huis wint een prijs. En ook komt er een expositie in de bibliotheek van alle geschetste en gebouwde duurzame huizen.

Wethouder Visser bezoekt van 09.00 - 09.30 uur basisschool De Krommen Hoek om de kinderen ook uitleg te geven over duurzaamheid en dit project en te vertellen waarom hij het zo goed en leuk vindt dat de scholen en de leerlingen meedoen!