Gemeente Son en Breugel


aan

College past raadsvoorstel CVV aan

Naar aanleiding van de reacties van de leden van de commissie Burgerzaken heeft het College van Burgemeester en Wethouders het raadsvoorstel over het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV) op verschillende punten aangepast.

Belangrijkste aanpassing
Het college stelt met name voor de harde breuk door toepassing van een inkomensgrens te verzachten door het toepassen van een glijdende schaal. De inkomensgrens wordt verlaagd naar 1,5 maal de bijstandsnorm en vervolgens wordt er een gedifferentieerd tarief gehanteerd. Daarbij wordt dan de volgende normering gehanteerd:

Inkomen Te betalen tarief 1,5 - 2 x bijstandsnorm EUR 1,--
2 - 3 x bijstandsnorm EUR 2,-- > 3 x bijstandsnorm Vrije reizigerstarief

Raadsvoorstel
In de afgelopen tijd zijn de kosten voor het CVV bijna verdubbeld. Uit de evaluatie van de proef met het CVV in de afgelopen jaar blijkt dat de kostenstijging met name is veroorzaakt door het opheffen van een inkomensgrens. Het college stelt nu voor de proef niet te verlengen en voortaan een inkomensgrens te hanteren. Daarnaast stelt het college voor het CVV alleen toegankelijk te maken voor de oorspronkelijke doelgroep, inwoners met een indicatie voor aangepast vervoer in het kader van de Wmo (evt. met sociale begeleiding) en inwoners ouder dan 80 jaar. Momenteel kunnen ook 65+-ers zonder indicatie gebruik maken van het CVV.

Eigen verantwoordelijkheid en draagkracht
Wethouder Visser benadrukt dat er maatregelen getroffen dienen te worden om het lokale stelsel van zorg- en ondersteuningsbehoefte houdbaar te houden. Kernwaarden daarbij zijn betaalbaar, solidair en duurzaam. De eigen verantwoordelijkheid staat voorop en de draagkracht van de cliënt is een uitgangspunt.