Gemeente Alkmaar


College legt goedgekeurde Jaarstukken 2010 voor

Alkmaar, 19 september 2011

Het college van burgemeester en wethouders biedt de gemeenteraad de nieuwe, door Deloitte goedgekeurde Jaarstukken 2010 aan. De gecorrigeerde Jaarstukken 2010 sluiten met een voordeel ten opzichte van de in juni ingetrokken Jaarstukken. De financiële positie van Alkmaar blijft onverminderd sterk met een netto weerstandsvermogen van ruim EUR 37 miljoen eind 2010 en met de laagste woonlasten van alle grote steden. Toch wijzen de conclusies in rapportages van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten, Ernst&Young, Deloitte en eigen onderzoek alle in dezelfde richting. Wethouder Financiën Peter de Baat (VVD) hierover: "Belangrijke financiële processen zijn niet voldoende in control. Alle betrokkenen zijn geschrokken dat dit is gebeurd. We hebben alles op alles gezet om volledige duidelijkheid te krijgen. De gemeentesecretaris is gevraagd in oktober met voorstellen te komen om de financiële functie snel te verbeteren. Met een bezuinigingsopgave voor de boeg van minstens EUR 20 miljoen is dat absolute noodzaak."

Aanleiding
In juni jl. bleek dat de Jaarstukken 2010 door onjuiste boekingen bij de projecten Yxie en Zeswielen onregelmatigheden bevatten. Naar de boekingen bij het project Yxie werd een onderzoek ingesteld door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten. Controlerend accountant Deloitte trok de goedkeurende verklaring in nadat ook bij het project Zeswielen sprake bleek van onjuiste weergave in de Jaarstukken. Het college heeft onmiddellijk de opdracht tot nader onderzoek gegeven om zo spoedig mogelijk nieuwe Jaarstukken op te stellen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Noord-Holland waren bereid uitstel te verlenen van de wettelijke termijnen voor het indienen van de Jaarstukken.

Plan van Aanpak
Naast de controlerend account Deloitte, is op voorstel van wethouder Financiën Peter de Baat (VVD) accountantskantoor Ernst&Young gevraagd als onafhankelijke partij behulpzaam te zijn bij het opstellen van de nieuwe Jaarstukken 2010. Daarover heeft Ernst & Young een rapportage uitgebracht. Bij huisaccountant Deloitte zelf is ook een verzwaard intern toezicht geweest op de door hen uitgevoerde controle. Begin juli is in overleg met beide accountants een plan van aanpak voor de (nieuwe) Jaarstukken 2010 tot stand gekomen en vastgesteld. Van juni tot en met september is door medewerkers van de gemeente en de accountants enorm veel werk verzet. Alle posten van EUR 50.000 en groter zijn opnieuw beoordeeld en op posten tussen de 10 en 50 duizend euro is een deelcontrole uitgevoerd. Daarnaast is speciaal gekeken naar posten waar risico's worden gelopen. De gemeenteraad zal de herziene Jaarstukken 2010 op 27 september bespreken en op 29 september vaststellen. Daarmee is het gelukt binnen de door het ministerie verleende termijn van uitstel te blijven.

Conclusies en aanbevelingen
Het onderzoek heeft geleid tot 57 correcties in de jaarrekening met een omvang van EUR 15 miljoen. Het betreffen met name correcties van posten die op de verkeerde plaats geboekt zijn. In drie gevallen zijn reserves en voorzieningen door elkaar gehaald. De correcties leiden tot een voordeliger saldo van EUR 2,4 miljoen. De Jaarrekening sluit met een nadelig resultaat van EUR 4,9 miljoen na resultaatbestemming. In juni was dat nog EUR 7,3 miljoen.
De aanbevelingen uit de rapportages van BING, Ernst & Young en Deloitte geven duidelijke handvatten voor het verbeteren van de financiële processen op korte termijn en om beter `in control' te komen. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de voorbereiding van een tijdige en correct samengestelde Jaarrekening 2011.

De jaarrekening 2010 is hier te lezen.