Gemeente Blaricum


* Raadsleden testen meerijdvariant HOV


-

Raadsleden testen meerijdvariant HOV

Blaricum, 19 september 2011 - Een groot deel van de Blaricumse gemeenteraad reisde afgelopen donderdagmiddag tijdens de avondspits met lijn 320 van het busstation in Huizen tot de carpoolplaats in Blaricum (bij de kruising Stichtseweg - Randweg). De route die deze buslijn aflegt is een van de mogelijke meerijdvarianten voor het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) via Blaricum. De andere variant is via het Meenttracé. De busreis was een van de initiatieven waarmee de raadsleden willen onderstrepen dat een vrije busbaan niet nodig is en dat de gemeenteraad de voorkeur geeft aan een route waarbij de bus gewoon meerijdt met het overige verkeer.

Om iets na vijven namen de raadsleden de bus. Op de heenweg was de reistijd 8 minuten en 4 seconden. De terugreis werd afgelegd in 8 minuten en 40 seconden. Wat opviel was dat de bus noch op de heen- noch op de terugreis vol was. Verder spraken de raadsleden met een aantal passagiers die dagelijks gebruik maken van de bus. Zij vertelden onder andere dat men vanaf Huizen binnen 20 minuten in Hilversum is. Ook gaven meerdere mensen aan dat de bus helaas niet overal stopt en dat zij daarom ook vaak de fiets pakken om bij een bushalte te komen.

Meerijdvariant
De raad is van mening dat een meerijdoptie het meest aantrekkelijk is. Het heeft nauwelijks extra impact voor omwonenden, het groen blijft behouden en de verschillende Blaricumse wijken worden niet volledig van elkaar afgesneden door een (te) brede en gevaarlijke verkeersweg. Bovendien zijn de kosten voor de meerijdvariant te verwaarlozen ten opzichte van de vele miljoenen die nodig zijn voor de aanleg van een vrije busbaan.

Een meerijdvariant kan ook rekenen op brede steun van inwoners, sportverenigingen en verschillende belangenverenigingen. De provincie heeft de voorkeur uitgesproken voor een vrijliggende busbaan.

|