Provincie Noord-Holland

Gesprek provincies en Amsterdam over damherten


20 september 2011 -

De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en de gemeente Amsterdam hebben afspraken gemaakt over het beheer van de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD).

De gemeente Amsterdam werkt de komende tijd verder aan het voltooien en verbeteren van het hekkenprogramma, zoals besloten door de gemeenteraad van de hoofdstad.

Zowel de provincies als de gemeente Amsterdam zijn van mening dat de aanwezigheid van damherten in de Waterleidingduinen bijdraagt aan de natuurbeleving van bezoekers. In tegenstelling tot andere natuurgebieden, worden de herten in de Waterleidingduinen niet bejaagd. Daardoor is de populatie explosief gegroeid. Onder druk van de populatiegrootte trekken met name jonge mannetjes er op uit om de omgeving te verkennen. Dit zorgt voor schade en overlast op het gebied van verkeersveiligheid en landbouwschade. Ook vreten de herten buurttuinen kaal. Eerder genomen maatregelen, zoals het gedeeltelijk plaatsen van hekken, snelheidsbeperkende maatregelen, wildroosters en
-spiegels, zijn ontoereikend om de schade en overlast significant terug te brengen, mede omdat het effect wordt tenietgedaan door de nog steeds groeiende populatie.

Besluit gemeenteraad Amsterdam
De provincies Noord- en Zuid-Holland hebben in het verleden verschillende malen aangedrongen bij de gemeente Amsterdam, eigenaar van de Waterleidingduinen, over te gaan tot afschot van damherten. In juni heeft de gemeenteraad een besluit genomen over het beheerplan damherten, dat is opgesteld door de beide provincies. De raad heeft besloten het beheerplan uit te voeren, maar wil vooralsnog niet overgaan tot afschot. Eerst moet het hekkenprogramma worden voltooid en verbeterd. De provincie Noord-Holland zal de gemeente Bloemendaal aansporen haast te maken met de herziening van het bestemmingsplan, waarna het mogelijk wordt de vergunning voor de hekken te verlenen.

Als uit de monitor en evaluatie na voltooiing van het hekkenprogramma blijkt dat nog altijd substantiële overlast plaatsvindt, dan worden er afspraken gemaakt over de voorwaarden waaronder wordt overgegaan tot afschot.

Aanvullende acties provincie
Los van de afspraken met Amsterdam beraadt de provincie Noord-Holland zich op aanvullende maatregelen langs de rand van de Waterleidingduinen. De provincie wil een ontheffing verlenen voor afschot van damherten die uit het leefgebied treden. In Zuid-Holland gebeurt dit al. Deze maatregel is daar effectief gebleken om de overlast te beperken. De ontheffing voor afschot van uittredende herten zal naar verwachting eind 2011 worden verleend.
---