Gemeente Maasgouw


Besteding geldbedrag Landschapsprijs

Buurtvereniging De Tump uit Heel aan de slag met bouwpakketten van nestkasten

Afgelopen jaar heeft gemeente Maasgouw de Nationale Landschapsprijs gewonnen. Aanleiding waren de resultaten bij het beheer van de Beegderheide, de genomen maatregelen ten behoeve van de bever en de uitvoering van het zorgplan Natuur en Landschap dat samen met stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) wordt opgepakt.

Aan de prijs is een geldbedrag verbonden. Dit geld willen we samen met u besteden aan het vergroten van de soortenrijkdom in onze gemeente. Het eerste gedeelte is uitgegeven in het afgelopen voorjaar aan nestkasten voor vogels. In dit artikel kunt u lezen hoe we het geld besteed hebben en hoe u mee kunt doen aan de tweede ronde.

Verslag eerste deel
Voor het eerste gedeelte hebben zich vier scholen (De Sleye en De Maaskei uit Heel, De Triangel uit Linne en De Tweesprong uit Maasbracht), twee kinderdagverblijven, de Heemkundevereniging Beegden, de Werkgroep Vrienden van de Beegderheide, buurtvereniging De Tump uit Heel, Zwembad Weerderhof uit Linne, het wijnmakersgilde Midden Limburg en zeven particulieren (nestkasten voor uilen en torenvalk) opgegeven. Er zijn in totaal 143 nestkasten voor zangvogels, zes uilenkasten, één torenvalkkast, dertien insectenhotels en vier vleermuiskasten in de gemeente opgehangen.

Inschrijven laatste ronde
Nog niet al het prijzengeld van de landschapsprijs is uitgegeven. Scholen en jeugd- en buurtverenigingen, maar ook particulieren (uilenkasten) worden uitgenodigd mee te doen aan de tweede ronde. Heeft u of uw vereniging belangstelling voor één onderstaande ideeën, dan kunt u zich aanmelden via j.vandenberg@gemeentemaasgouw.nl. Wij stellen de materialen ter beschikking. Let wel: het budget is niet oneindig. Indien de belangstelling te groot is, geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Het enige dat we verder van u vragen, is een kort verslag van de activiteit in de vorm van één of meerdere foto's zodat we die eventueel kunnen publiceren.

U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:


1. Kant-en-klare vogelnestkasten
Speciaal voor scholen en (buurt)verenigingen stellen wij diverse nestkasten ter beschikking. Het enige dat u hoeft te doen is de nestkasten op geschikte plekken (bij voorkeur in de openbare ruimte) op te hangen. Zo kunt u op een eenvoudige wijze bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit in onze gemeente. De nestkasten zijn geschikt voor een breed scala aan soorten. Van de gewone koolmees tot de zeldzame bonte vliegenvanger. Van winterkoning tot kwikstaart.


2. Bouwpakketten vogelnestkasten
Heeft u als school of (jeugd)vereniging meer tijd en wilt u actief aan de slag, dan zijn de bouwpakketten heel geschikt. U kunt de nestkasten zelf in elkaar zetten, desgewenst schilderen en ophangen. Ook nu bij voorkeur op een plek waar ze voor iedereen zichtbaar zijn. Geef wel even door hoe veel u er wilt hebben.


3. Insectenhotels
Sommige insecten kunnen wel eens lastig zijn, maar er zijn ook een hoop nuttige insecten. Juist voor deze soorten zijn insectenhotels ontwikkeld. Deze hotels zijn zeer educatief en daarom uitermate geschikt voor scholen. Een zonnige muur is genoeg. Met het insectenpakket wordt het u gemakkelijk gemaakt. U hoeft niets zelf te maken, maar krijgt een aantal kant en klare hotelletjes. Als u wilt, kunt u het hotel natuurlijk uitbreiden met allerhande eigen probeersels. Informatie hierover wordt u toegezonden.


4. Broedkasten voor vleermuizen
In plaats van nestkasten voor vogels, kunnen ook nestkasten voor vleermuizen worden opgehangen. Het gaat op zich goed met vleermuizen in Nederland, maar het ontbreekt vaak nog aan geschikte plekken om een kraamkolonie te stichten. De kasten dienen bij voorkeur te worden opgehangen aan een hoge muur.


5. Steen- en kerkuilenkasten
Gewone nestkasten voor bijvoorbeeld mezen zijn er te kust en te keur. In de meeste tuinen hangt er wel een. De natuurprijs willen we aangrijpen om ook enkele zeldzame soorten te helpen: de steenuil en de kerkuil. Dit zijn soorten die thuis horen in het kleinschalig cultuurlandschap. In samenwerking met de stichting IKL spant de gemeente zich al geruime tijd in om de kwaliteit van ons landschap te versterken. Onder andere door de aanleg van hoogstamboomgaarden en hagen in de dorpsranden. En dat zijn precies de plekken waar de steenuil en kerkuil zich thuis voelen.

Woont u in een dorpsrand en beschikt u over een ruime tuin (bij voorkeur met een hoogstamboomgaard)? Dan kunt u zich aanmelden voor een steenuilkast. Er zijn reeds afspraken gemaakt met Vogelwacht Limburg. De vogelwacht zal beoordelen of de plek geschikt is en zal ook de komende jaren de kasten gaan controleren.

Heeft u een hoge open schuur dan is wellicht een kerkuilenkast een optie voor u. Deze soort is bijna volledig afhankelijk geworden van nestkasten. U kunt hem helpen door een kast op een geschikte plek (donkere plek op minimaal vijf meter hoogte) te plaatsen. Ook in dit geval zal de Vogelwacht Limburg beoordelen of de plek die u op het oog heeft, geschikt is.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00