Gemeente Maasgouw


Archeologisch onderzoek Schoolstraat / Oude Trambaan Thorn

De afgelopen weken is er een waardestellend archeologisch onderzoek uitgevoerd op de locatie Schoolstraat/Oude Trambaan. Woensdag 7 september 2011 is het onderzoek afgerond en met deze publicatie willen wij u informeren over de bevindingen.

In het gebied zijn een viertal proefsleuven nader onderzocht op prehistorische vondsten en sporen. In deze proefsleuven zijn aardewerk- en vuursteenvondsten gedaan, waaronder een paar pijlpunten. Vervolgens zijn alle proefsleuven nog eens op sporen onderzocht. De vondsten en sporen zijn echter niet van zodanige betekenis, dat geconcludeerd kan worden dat er een prehistorische nederzetting is geweest. Ook nationaal is deze locatie niet van bijzondere waarde gebleken. Ten gevolge hiervan worden drie proefsleuven (gesitueerd rond het harmoniegebouw), zo snel mogelijk gedicht en bestraat, zodat de kermis hier doorgang kan vinden.

In de vierde proefsleuf (in de speeltuin) zijn in het noordelijk deel (grenzend aan de gymzaal) sporen uit de middeleeuwen aangetroffen, die van betekenis zouden kunnen zijn. Deze sporen worden in de loop van de komende twee weken nader geanalyseerd. Afhankelijk van het resultaat daarvan zal er in het noordelijk gebied mogelijk nog aanvullend gegraven moeten worden. Voor de speeltuin betekent dit, dat deze nog veertien dagen gesloten blijft. Daarna zal het zuidelijke deel van de proefsleuf gedicht worden en wordt het noordelijk deel met bouwhekken afgezet, zodat de speeltuin weer voor het grootste gedeelte in gebruik genomen kan worden.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00