Gemeente Ede

dinsdag, 20 september 2011

Aandacht voor fietsers en voetgangers bij nieuwe verkeersprojecten

info@ede.nl

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag ingestemd met het uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer (UVV) 2012. Dit betekent dat het college een voorstel doet voor een aantal nieuwe verkeersprojecten in het komende jaar.

Projecten

Eén van de nieuwe projecten is de herinrichting van de Zandlaan. Met de ontwikkeling van de Kenniscampus aan weerszijden van deze weg neemt het aantal verkeersdeelnemers daar toe. Vooral het aantal voetgangers en fietsers zal groeien. Met een herinrichting wordt daarom een meer verkeersveilige en overzichtelijke situatie gemaakt voor deze groepen.

Verder wordt in 2012 met een studie begonnen naar de beste en meest gewenste fietsroutes tussen Ede en Wageningen. Dagelijks begeven zich grote groepen fietsers tussen beide plaatsen, die baat kunnen hebben bij een verbetering van de bestaande routes.

Ook wordt de verkeersveiligheid op de Broeksteeg, in het buitengebied tussen Meulunteren en Barneveld, met fysieke maatregelen verbeterd.

Het markeren van twee 30 km-zones, in Veldhuizen B en Bennekom zuidoost vormen eveneens een onderdeel van het UVV. Tot slot maakt het UVV het ook in 2012 mogelijk om kleine aanpassingen in verkeerssituaties te realiseren.

UVV 2011

In het huidige UVV staat de aanpassing van de (fiets)opstelstroken Molenstraat/Raadhuisstraat. Dit zou gepaard gaan met de vervanging en aanpassing van de verkeerslichten. Bij nader inzien lijkt het voor de veiligheid van de fietsers op dit kruispunt beter om een vrijliggende route voor hen aan te leggen of een rotonde voor al het verkeer daar te realiseren. Het extra geld dat daarvoor nodig is, zo'n EUR 250.000 kan betaald worden uit het geld dat overblijft bij het project fietspad Renswoudsestraatweg.

Keuze

De keuze voor de nieuwe projecten is gebaseerd op het gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan en de actieprogramma's Fiets- en Verkeersveiligheid.

Kosten

De kosten voor de nieuwe verkeersprojecten bedragen EUR 2.464.000. Na aftrek van te ontvangen subsidies vanuit de provincie Gelderland resteert voor de gemeente een bedrag van EUR 1.124.000.

Behandeld

Het UVV wordt in de raadscommissie BFO van 27 oktober 2011 behandeld. Vervolgens vergadert de gemeenteraad op 17 november 2011 over het UVV.