Nepalees oogziekenhuis midden in getroffen gebied doorstaat aardbeving

Persbericht van Eye Care Foundation

Het door de Nederlandse Eye Care Foundation (ECF) gefinancierde oogziekenhuis in oost Nepal, dat midden in het door de aardbeving van zondag 18 september getroffen gebied ligt, heeft de zware schokken, goed doorstaan.

Dit meldt ziekenhuis manager Suraj Raunegar vanuit het ziekenhuis in Birtamod: "Op wat scheurtjes in het pleisterwerk na, hebben we geen schade opgelopen. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen en kon de dienstverlening voortgezet worden". In het ziekenhuis waren tijdens de aardbeving vele honderden patiënten en personeelsleden aanwezig. In het ziekenhuis worden jaarlijks meer dan 125.000 patiënten onderzocht en bijna 20.000 oogoperaties uitgevoerd.

ECF's technisch adviseur dr. ir. Pieter Germeraad: "De aandacht voor aardschokbestendigheid, die we samen met de Nepalese bouwers hebben betracht, heeft zich dubbel en dwars terug betaald". Veel andere gebouwen in het gebied zijn zwaar beschadigd geraakt. Het epicentrum van de beving van 6,9 op de Schaal van Richter bevond zich op ongeveer 45 kilometer van het ziekenhuis, dat in november 2009 door de Nepalese president Ram Baran Yadav werd geopend.

Eye Care Foundation ondersteunt projecten in Azië en Afrika door het mogelijk maken van de opleiding van lokale oogheelkundig specialisten en door de financiering van de bouw en inrichting van oogklinieken en -ziekenhuizen. Het werk van ECF wordt mogelijk gemaakt door donaties van het Nederlandse publiek.

*

Links:
http://www.eyecarefoundation.nl



Razende Robot Reporter