Waterschap Groot Salland

Contract Ruimte voor de Rivier Deventer ondertekend

Laatste wijziging: 20 september 2011

Werkzaamheden bij Deventer kunnen van start

Het Waterschap Groot Salland en aannemerscombinatie IJsselfront hebben dinsdag 20 september hun handtekening gezet onder het contract voor de uitvoering van Ruimte voor de Rivier Deventer. Dagelijks Bestuurslid Jan Laarman (Waterschap Groot Salland) en Bart Pröpper (IJsselfront) waren namens beide partijen aanwezig om hun handtekening te zetten.

Aannemerscombinatie IJsselfront (bestaande uit Boskalis - Van Hattum en Blankevoort) deed voor de Ruimte voor de Rivierwerkzaamheden in Deventer de economisch meest voordelige inschrijving en ze scoorden hoog op de kwalitatieve beoordelingscriteria planning, risicoregister en beperken van hinder tijdens de uitvoering.
Dit najaar start de aannemerscombinatie met de voorbereidende werkzaamheden, zoals het in detail uitwerken van het ontwerp en de planning. Daarna gaan de daadwerkelijke graafwerkzaamheden in de Deventer uiterwaarden van start. In 2015 moeten de rivierruimende maatregelen zijn gerealiseerd.

Het Deventer project maakt deel uit van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier en bestaat uit het graven van in totaal zes nevengeulen die zorgen voor een lagere hoogwaterstand op de IJssel en een snellere afvoer in tijden van hoogwater. Waterschap Groot Salland en Waterschap Veluwe voeren samen het Ruimte voor de Rivierproject bij Deventer uit. Groot Salland heeft hierin de lead.

Twee maatregelen in Deventer
Ruimte voor de Rivier Deventer bestaat uit twee maatregelen: de Uiterwaardvergraving Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard én de Uiterwaardvergraving Keizers- en Stobbenwaarden en Olsterwaarden. De uiterwaardvergraving Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard aan de westkant van de IJssel omvat het graven van twee geulen. De eerste nevengeul loopt vanaf de Bolwerksplas tot aan het IJsselhotel. Ten noorden van het IJsselhotel begint de tweede geul, die doorloopt tot de Ossenwaard en daar aantakt op de IJssel. Hierdoor blijft het Worpplantsoen gespaard. Bij het IJsselhotel tegenover het fraaie stadsfront van Deventer komt een op de oude Schipbrug geïnspireerde aanlegsteiger voor het fiets- en voetveer.
De Keizers-, Stobben- en Olsterwaarden vormen een aaneengesloten uiterwaardengebied aan de oostkant van de IJssel tussen Olst en Deventer en omvat de aanleg van vier geulen over de gehele lengte van de uiterwaard. Uniek is de vestiging van de Natuurderij door de Stichting IJssellandschap. Deze ecologische boerderij krijgt een rol in het laag houden van de begroeiing in de uiterwaarden, zodat het water ook in de toekomst goed kan doorstromen. Naast een veilige IJssel levert deze maatregel veel extra natuur en recreatiemogelijkheden op. De twee maatregelen bij Deventer worden als 1 project uitgevoerd en beslaan zo'n 10 kilometer en 500 hectare. Het werk omvat circa 2,9 miljoen kuub grondverzet, aanleg van kades, eilandkribben en inrichtingsmaatregelen.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl