Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 20-09-2011 Verhoging huurwaardeforfait in plaats van bezuiniging huurtoeslag

Aedes en de Woonbond stellen een alternatief voor om de bezuinigingen op de huurtoeslag achterwege te kunnen laten. Een kleine verhoging van het huurwaardeforfait voor huiseigenaren kan hetzelfde opbrengen.

Een groot aantal maatschappelijke organisaties, waaronder Aedes en de Woonbond, heeft de Tweede Kamer opgeroepen af te zien van kortingen op de huurtoeslag. Zo willen zij de koopkracht van de laagste inkomens beschermen.

Afbeelding: berekening De Woonbond en Aedes stellen nu een alternatief voor om koopkrachtdaling voor de meerderheid van de laagste inkomens volgend jaar te voorkomen: verhoging van het huurwaardeforfait van nu (gemiddeld) 0,55 procent van de WOZ-waarde naar 0,58 procent.

Dat kost de 4,1 miljoen huiseigenaren in Nederland slechts 35 euro per jaar extra aan belasting. De totale opbrengst van deze maatregel is gelijk aan de voorgestelde bezuiniging op de huurtoeslag in de komende jaren (157 miljoen euro).

De rekensom is simpel de vraag aan de politiek ook, aldus Aedes-voorzitter Calon en Woonbond-directeur Paping: `Laten we ruim een miljoen huishoudens met de allerlaagste inkomens een bedrag oplopend tot 160 euro per jaar meer betalen aan woonlasten bovenop de inflatie? Of laten we 4,1 miljoen huishoudens met midden- en hogere inkomens 35 euro meer betalen om de koopkracht voor de allerlaagste inkomens te beschermen?'