Ook de watersector wacht een zuinig 2012

Persbericht van Unie Van Waterschappen

Voor de waterschappen bevat de begroting op deze Prinsjesdag voldoende nieuws, maar weinig grote verrassingen. De afspraken uit het Bestuursakkoord Water, waar het kabinet in het coalitieakkoord al een voorschot op had genomen, worden in de Miljoenennota herbevestigd. De prioriteit ligt bij waterveiligheid. "Begrijpelijk", aldus voorzitter Peter Glas van de Unie van Waterschappen. "Tegelijk moeten de voorgestelde bezuinigingen op de waterkwaliteit en natuur niet leiden tot onevenredige lasten voor de waterschappen."

Zorgen over waterkwaliteit
Het kabinet kiest voor waterveiligheid als prioriteit. "De zuinige lijn is begrijpelijk en daarmee de keuze voor waterveiligheid", aldus Peter Glas. "Wel zijn wij als waterschappen alert op wat de bezuinigingen op de Kaderrichtlijn Water en natuur betekenen voor het garanderen van de waterkwaliteit en het behalen van de ecologische kwaliteitsdoelstellingen."

Bestuursakkoord Water
De meeste watergerelateerde zaken uit de begrotingen hebben betrekking op de uitvoering van het Bestuursakkoord Water. Peter Glas: "We gaan er als waterschappen alles aan doen om aan de gemaakte afspraken te voldoen." Met het uitvoeren van de maatregelen uit het akkoord moet volgens de begroting van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een doelmatigheidswinst worden bereikt van ongeveer 10% ten opzichte van de autonoom stijgende jaarlijkse kosten voor het beheer van de watersystemen en de waterketen in de periode 2010-2020.

Aandacht voor duurzaamheid en innovatie
Positief is de aandacht voor duurzaamheid en innovatie in de Miljoenennota. Er wordt geïnvesteerd in de topsector water, zoals ook aangehaald door de Koningin in de Troonrede, en het buitenlands beleid. De nadruk ligt hierbij met name op de kansen voor Nederland in de opkomende economieën en in groeimarkten zoals energie, agrofood en water, waar Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen internationaal aan de top staan. Peter Glas: "In de toekomst hopen de waterschappen de publiek-private samenwerking internationaal verder te kunnen uitbouwen."

Deltaprogramma
Ook over het bij de begroting uitgebrachte Deltaprogramma zijn de waterschappen positief. Wel zijn er vraagtekens of -zeker voor de wat langere termijn- de financiële middelen voldoende zijn om de ambities op het gebied van waterveiligheid en zoetwatervoorziening te realiseren.




Razende Robot Reporter