MBO raad

Vaste Kamercommissie Onderwijs enthousiast over CE Ondernemerschap

16-09-2011 - De CE (Certificeerbare Eenheid) Ondernemerschap is 13 september aangeboden aan de Vaste Kamercommissie Onderwijs. Aandacht voor ondernemen in het mbo en het starten van een opleiding waarmee jonge mensen goede, zelfstandige ondernemers worden; dat was de hoofdboodschap voor de Vaste Kamercommissie. De CE Ondernemerschap moet het aantal startende ondernemers dat stopt of failliet gaat, verminderen. Bij de bijeenkomst waren leden van vijf politieke partijen aanwezig. Zij waren zo enthousiast over de CE Ondernemerschap dat zij graag de pilotopleidingen op de onderwijsinstellingen willen bezoeken. De CE Ondernemerschap die mbo-scholen vanaf dit studiejaar voor het eerst kunnen aanbieden en waarvoor ze een certificaat kunnen uitreiken, bestaat uit een module van zeven werkprocessen. De module is bestemd voor alle mbo-deelnemers van niveau 3 en 4. Zij volgen de module in de vrije ruimte van hun studie. De zeven werkprocessen van het ondernemen komen aan bod.

In 2011-2012 starten waarschijnlijk tussen de 500 en 1.000 deelnemers met de CE Ondernemerschap. Dit kan oplopen tot 5.000 à 10.000 in studiejaar 2013-2014. Het mbo heeft jaarlijks 372.000 deelnemers op niveau 3 en 4. Daarvan start zeker 10% een onderneming. De inschatting is dat 30.000 à 40.000 hun ondernemersvaardigheden willen ontwikkelen.

In Nederland blijft de belangstelling voor ondernemen stijgen. Uit wereldwijd onderzoek van de Global Entrepeneurship Monitor bleek recent dat Nederland op de vijfde plaats staat bij nieuw ondernemerschap. Vlak achter de van oudsher ondernemende Verenigde Staten. Dit is de hoogste score van alle EU-landen.