Gemeente Cranendonck


Vooraankondiging: opstellen Structuurvisie Gemeente Cranendonck 2024 in voorbereiding

Burgemeester en wethouders van de gemeente Cranendonck geven op grond van artikel 1.3.1, eerste lid, van het Besluit ruimtelijke ordening kennis van hun voornemen de structuurvisie gemeente Cranendonck 2024 voor te bereiden. Voor het gehele grondgebied van de gemeente, zowel de bebouwde kommen van de zes kernen als het buitengebied, wordt één structuurvisie opgesteld. Met de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) is elke gemeente verplicht om een gebiedsdekkende structuurvisie te hebben.

Wat is een structuurvisie precies?
Een structuurvisie is een strategisch document waarin het beleid voor de inrichting van de ruimte staat verwoord. Er staat op hoofdlijnen in waar wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd. Het gaat niet om de exacte invulling van de ruimte, maar om een algemene beeldvorming. Zo staat in de structuurvisie bijvoorbeeld wel aangeven welk soort bebouwing we waar willen hebben (appartementen, eengezinswoningen of starterswoningen), maar nog niet het exacte aantal woningen met bijbehorende bouwtekeningen. Of er wordt aangegeven dat een bepaald gebied ruimte moet bieden aan groen/natuur, maar hoe dit gebied er precies komt uit te zien, wordt later pas uitgewerkt. De structuurvisie is dus eigenlijk een `kapstok' waaraan alle plannen (zoals bestemmingsplannen) en projecten worden `opgehangen'.

Waarom een structuurvisie?
In de toekomst kijken is altijd een beetje science fiction. Maar het is wel heel belangrijk! Door nu al in te spelen op toekomstige ontwikkelingen, zoals de vergrijzing en inkrimping van onze dorpskernen, zorgen we ervoor dat zaken die we nu organiseren straks ook nog aansluiten bij uw wensen en behoeften. Regeren is vooruitzien, luidt immers het gezegde. Vanuit de Wet ruimtelijke ontwikkeling is de gemeente daarom nu al bezig met het op papier zetten van de gewenste ruimtelijke inrichting van onze gemeente.

Informatie
Voor meer informatie over deze aankondiging kunt u contact opnemen met mevr. N. Bos of mevr. F. van Eijndhoven van de gemeente Cranendonck (telefoonnummer 0495-431222).

Op grond van artikel 1.3.1, lid 2 Bro melden wij dat er op dit moment geen stukken betreffende deze vooraankondiging en/of de structuurvisie ter inzage worden gelegd, dat er op dit moment geen gelegenheid wordt geboden zienswijzen over deze vooraankondiging naar voren te brengen en dat er op dit moment geen onafhankelijke instanties in de gelegenheid wordt gesteld advies uit te brengen over dit voornemen.

De concept structuurvisie zal naar verwachting het tweede kwartaal van 2012 ter inzage worden gelegd. Te zijner tijd zal de ter inzage middels de Grenskoerier, de Staatscourant en de gemeentelijke website bekend gemaakt worden. Op grond van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht kan eenieder tegen de concept structuurvisie schriftelijke en mondelinge zienswijzen indienen. De concept structuurvisie zal zowel op het gemeentehuis als digitaal op http://1706.ropubliceer.nl en www.cranendonck.nl in te zien zijn. Betrokken partijen zoals onafhankelijk instanties en (semi-)overheden ontvangen een schriftelijke uitnodiging om te reageren op de concept structuurvisie.