Nederlands Uitgeversverbond

Papier recycling systeem algemeen verbindend tot 2015


* 20 september 2011

*

Het systeem dat al jaren een belangrijke succesfactor is voor het hoge inzamel- en recyclingresultaat van oudpapier en -karton, is door Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur & Milieu verlengd tot en met 2015.

Het inzamel- en herverwerkingsysteem van oudpapier, uitgevoerd door Papier Recycling Nederland, biedt gemeenten financiële rugdekking en afnamegarantie als de markt daartoe noopt. Dat wil zeggen dat gemeenten een vergoeding krijgen als de opbrengst van het oudpapier op een laag niveau ligt, zodat zij financieel gesteund worden bij de inzameling van oudpapier (kranten, tijdschriften, folders etc.) en de papierketen gesloten blijft.

Die financiële rugdekking wordt gerealiseerd uit het zogeheten verwijderingsfonds, dat wordt bijeengebracht door uitgevers, drukkers en producenten van tissuepapier. Wanneer de marktsituatie aanleiding geeft om tot uitkering aan gemeenten over te gaan wordt bij de genoemde bedrijven een afvalbeheersbijdrage geheven. De overeenkomst op basis waarvan afvalbeheersbijdragen kunnen worden geheven, is

algemeen verbindend verklaard tot en met 2015, waarmee daadwerkelijke uitkering uit het fonds is gegarandeerd.

De wettelijke recyclingdoelstellingen voor papier en karton zijn mede dankzij dit systeem ook het afgelopen jaar weer ruimschoots gehaald. Andere succesfactoren zijn de inzameling aan huis met de blauwe minicontainer en de samenwerking tussen gemeenten en PRN op het gebied van communicatie.

Persbericht PRN

Dit artikel behoort tot de dossiers:


* Recycling

* Milieu en papier