FloraHolland


Kort verslag FPC Tulp vergadering

FloraHolland (19 september 2011) - De FPC Tulp vergaderde vrijdag 9 september voor het eerst in bijzijn van het nieuwe FPC-lid John Boon. Hij vult de vacature van Bas Karsten op, die aftredend was. Tijdens dit overleg werd kort stilgestaan bij de ontwikkeling rondom de ledenbetrokkenheid via de productlijn. Voorzitter Jan van Dam gaf aan dat het Bestuur de ledenbetrokkenheid zeer serieus neemt en hierover veel in discussie is met haar leden. De FPC is op hoofdlijnen tevreden met de voorgestelde wijziging.

Frank Wagenaar gaf aan dat er steeds meer vragen komen uit Duitsland naar MPS of Global GAP gecertificeerde producten. Hij dringt de broeiers aan dit serieus op te pakken. Vanuit de FPC zijn meerdere leden met goede ervaringen met MPS. In totaal is nog slechts 40% van de tulpen MPS gecertificeerd en hier is dus sprake van een knelpunt. Actie zal worden ondernomen.

Lang is gesproken over het nieuwe kwaliteitmodel wat slechts op hoofdlijnen is uitgewerkt. Juist nu is het belangrijk om de mening van de FPC-leden hierin mee te nemen. De FPC-leden zijn positief over de denkrichting. Zij vinden het een goede zaak dat aanvoerders zich kunnen onderscheiden en profileren en dat zij meer eigen verantwoordelijkheid krijgen. Benadrukt is dat het geheel wel begrijpbaar en uitvoerbaar moet zijn.

De FPC heeft de checklist met de gebruikelijke keurcodes nagekeken. Zij heeft geadviseerd deze te plastificeren en de aanvoerders te sturen. De lijst zal met de Tulpenspecial worden toegezonden.

De FPC is blij met de Connectmedewerkers die binnen de verschillende marktteams verantwoordelijk zijn voor de tulpenverkoop. Frank Wagenaar raadt aanvoerders aan gebruik te maken van de gratis dienst contracten op te stellen. Hij dringt aan reële contracten op te stellen. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om via andere doorberekening van doordraaikosten de doordraai te beperken en eerder prijsherstel te realiseren. De FloraHolland Tulpendag zal op donderdag
1 december worden gehouden in Rijnsburg. De eerstvolgende FPC-vergadering met thema afzet is op vrijdag 7 oktober.

FPC-leden worden door FloraHolland benoemd. Deze FPC-leden geven FloraHolland op persoonlijke titel adviezen. In de FPC Tulp zijn de volgende aanvoerders vertegenwoordigd: F. Blom, J. Boon, F. Breg, E. van Dam, R. Hoogenboom, B. Karsten, W. Mellema, G. Reus, F. Uittenbogaard en
S. Warmerdam.