Provincie Limburg

Mobiliteitscentrum voor medewerkers Jeugdzorg

Mobiliteitscentrum voor medewerkers Jeugdzorg

Er komt een provinciaal mobiliteitscentrum Jeugdzorg. Dit centrum wordt ingericht om te voorkomen dat medewerkers in de Limburgse jeugdzorg werkloos worden als gevolg van de afgekondigde rijksbezuinigingen. Gedeputeerde Staten hebben hiervoor een bedrag van EUR 1,3 miljoen beschikbaar gesteld.

Het mobiliteitscentrum Jeugdzorg is nodig omdat naar verwachting 200 medewerkers in de Limburgse jeugdzorg hun baan dreigen te verliezen. Door een korting van het Rijk moeten de jeugdzorginstellingen het in Limburg jaarlijks met EUR 12,3 miljoen minder doen. Via het mobiliteitscentrum, dat twee jaar actief zal zijn, worden deze medewerkers naar een nieuwe baan begeleid.

Gedeputeerde Theo Krebber is optimistisch dat dit ook gaat lukken. "We hebben goede ervaringen met mobiliteitscentra," zegt Krebber. "Bijvoorbeeld bij de ziekenhuizen Orbis en het Azm, waar ook veel banen op de tocht kwamen te staan. In beide gevallen heeft dat er toe geleid dat in acht maanden tijd al tachtig procent van de mensen een nieuwe baan heeft gevonden." Naar verwachting gaat het mobiliteitscentrum in oktober al van start.

Op dit moment wordt bij de geplande arbeidsbemiddeling uitgegaan van circa 200 personen. Bij jeugdzorginstelling Xonar in Maastricht zijn per 1 juli 2011 59 fte's boventallig verklaard, waarbij het in totaal gaat om tachtig medewerkers. Bij Jeugdzorg Sint Joseph in Cadier en Keer is vanaf 1 april volgend jaar sprake van 60 medewerkers, die geen verlenging van het arbeidscontract krijgen. Bij Bureau Jeugdzorg in Roermond wordt op dit moment ingeschat dat vanaf 2013 in totaal 70 medewerkers. De consequenties van de bezuinigingen voor Rubicon Jeugdzorg in Horn en de Mutsaersstichting in Venlo zijn op dit moment nog niet helder.