Philips


Nederland kent het grootste aantal `snoozers' van Europa

20 september, 2011

Ben jij geen ochtendmens? Philips daagt je uit er één te worden!

Nederland kent het grootste aantal `snoozers' van Europa

AMSTERDAM, 20 september 2011 - Spring jij uit je bed als je wakker wordt? En ben je direct klaar voor een nieuwe dag? Onderzoek van Philips toont aan dat meer dan de helft van de Europeanen moe, traag en knorrig is bij het wakker worden. Ook Nederlanders zijn in de ochtend niet op hun allerbest. We kennen het hoogste aantal `snoozers' van Europa en een derde heeft 30 minuten of meer nodig om echt wakker te worden. Het onderzoek - uitgevoerd in 11 landen in Europa - laat zien dat de helft van de Nederlanders zichzelf als ochtendmens typeert. Frankrijk kent het hoogste aantal `ochtendmensen' met 69%. Philips start vandaag met een nieuwe `Wake-up Challenge' voor Nederlanders met het grootste ochtendhumeur.

"Voor echte 'ochtendmensen' zijn de uurtjes voor het middaguur de besten van de dag. Deze mensen worden gemakkelijk wakker, hebben meer energie in de ochtend en zijn alerter", vertelt Vanja Hommes, lichttherapie expert en Senior Application Scientist bij Philips. "Uit het onderzoek blijkt echter dat de ochtend voor de meerderheid van de Nederlanders elke dag weer een strijd is. En dat is jammer, want `ochtendmensen' hebben op meer dan de helft van de Nederlanders een positief effect. Bovendien geeft lekker wakker worden je de hele dag een goed gevoel en meer energie."

Toch voelen we ook mee met knorrige mensen voor wie uit bed komen een dagelijkse strijd is: vier op de tien Nederlanders heeft sympathie voor ze en een kwart steunt ze actief.

Nederlanders in de ochtend: binnen 15 minuten wakker en veel snoozen

Frankrijk en Duitsland kennen het grootst aantal `vroege vogels'. En Nederland blinkt uit met het grootste aantal `snoozers' van Europa: bijna de helft (44%) typeert zichzelf als `snoozer' en wil dus graag nog een paar minuutjes extra slaap bij het afgaan van de wekker. Vooral vrouwen (69%) en jongeren onder de 24 jaar (86%) `snoozen' tijdens de doordeweekse ochtenden. Fransen drukken het minst vaak op de snoozeknop met maar 20%. Over het algemeen doen we er in Nederland maximaal een kwartier over om alert en wakker te zijn (71%). Jongeren hebben daar echter meer moeite mee: bijna de helft heeft meer dan 30 minuten nodig om echt wakker te worden.

Donkere wintermaanden doen geen goed

Tweederde van de Nederlanders ervaart een negatief effect van de donkere dagen op hun humeur in de ochtend: vrouwen nog meer dan mannen. Samen met de Britten en Denen hebben we daar het meest last van. "We worstelen tijdens de wintermaanden meer met wakker worden, aldus Vanja Hommes. "Met name de avondmensen kunnen last krijgen van een sociale jetlag. Bij een sociale jetlag komt iemands biologische tijd niet overeen met de tijd waarop diegene moet opstaan. Licht zoals gebruikt in de Wake-up Light kan hier een oplossing bieden en helpen om meer alert de dag te beginnen" ^1, 2.

Dus is er hoop? Daar zijn we in Nederland niet zeker van. Maar een derde van de Nederlanders denkt dat de manier waarop ze wakker worden een positief effect heeft op hun ochtendhumeur. En daarmee zijn we het minst optimistisch samen met de Denen en Finnen, die nog meer worden getroffen door kortere dagen.

Word een ochtendmens en doe mee aan de nieuwe `Wake-up Challenge'

Vanaf vandaag start Philips met een nieuwe `Wake-up Challenge'. Philips Wake-up Light daagt Nederlanders met het grootste ochtendhumeur uit om te veranderen in echte `ochtendmensen' in slechts 21 dagen. Geïnteresseerden kunnen zichzelf of bekenden vanaf vandaag nomineren voor deze uitdaging. Ga deze ultieme uitdaging via www.facebook.com/PhilipsHealthyLiving

Noot aan de redactie,