Hoge Raad der Nederlanden

Hoge Raad verwerpt cassatieberoepen moord cafébaas

Den Haag , 20-9-2011

Achtergrond
Op 20 april 2006 werd cafébaas Thomas van der B. in zijn café De Hallen in De Baarsjes in Amsterdam geliquideerd. Dwight Romeo S. en medeverdachte Remy H. worden ervan verdacht deze liquidatie samen in opdracht te hebben uitgevoerd.

Procedure hof en Hoge Raad
Het hof Amsterdam veroordeelt S. op 16 november 2009 voor het medeplegen van moord en het voorhanden hebben van een wapen en munitie tot een gevangenisstraf van 13 jaar (LJN BK 3445) en H. tot 14 jaar gevangenisstraf (BK 3446)

Namens verdachte S. heeft mr. G. Spong, advocaat in Amsterdam, beroep in cassatie ingesteld. Hij klaagt over een onduidelijke bekentenis.

Namens verdachte H. heeft mr. R.J. Baumgardt, advocaat in Spijkenisse, beroep in cassatie ingesteld.

Advocaat-Generaal Jörg heeft op 5 april geconcludeerd tot vernietiging van de bestreden uitspraken, uitsluitend wat betreft de duur van de opgelegde gevangenisstraf en verwerping van het beroep voor het overige.

Uitspraak Hoge Raad
De Hoge Raad vernietigt de uitspraken uitsluitend wat betreft de duur van de opgelegde gevangenisstraffen in verband met de overschrijding van de redelijke termijn.
Het cassatieberoep van S. wordt voor het overige verworpen. De Hoge Raad oordeelt onder meer dat de verdachte duidelijk en ondubbelzinnig heeft bekend.
Het cassatieberoep van H. wordt voor het overige verworpen met een zogenoemde verkorte motivering als bedoeld in art. 81RO. Dat is een standaardmotivering die inhoudt dat de klachten niet tot cassatie kunnen leiden en dat geen nadere motivering nodig is omdat geen rechtsvragen aan de orde zijn gesteld die van belang zijn voor de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.

Gevolgen van deze uitspraak
De S. opgelegde gevangenisstraf wordt verlaagd tot 12 jaar en 6 maanden. De H. opgelegde gevangenisstraf wordt verlaagd tot 13 jaar en 6 maanden.

Dit is een samenvatting van de uitspraken van de Hoge Raad van 20 september 2011. Bij verschil tussen deze samenvatting en de volledige uitspraken zijn laatstgenoemde beslissend.

Een samenvatting van de uitspraak (rolnr. 09/04765 en 09/04819) en de volledige uitspraken zijn gepubliceerd op www.hogeraad.nl, rubrieken `nieuws ' en `uitspraken', LJN BQ 3136 en BQ3137)

submit

DCSIMG