INLIA


Perspectief-projecten: minister Leers vergelijkt appels met peren (20-09-11)

Minister Leers heeft de Kamer het onderzoeksrapport gestuurd op basis waarvan hij heeft besloten de overheidssteun aan de Perspectief-projecten voor jongvolwassen asielzoekers in een twintigtal gemeenten stop te zetten. Volgens de minister vallen de resultaten van de gemeentelijke `steunpunten Perspectief' tegen, in vergelijking met de resultaten van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). Hierbij wordt echter een vergelijking gemaakt tussen uitkomsten die niet met elkaar vergelijkbaar zijn.

De minister vergelijkt de uitkomsten t.a.v. de groep ex-ama's van de Perspectief-projecten met de uitkomsten van de DT&V t.a.v. de volgende door het ministerie geselecteerde groep ex-ama's:

"Als beginpunt voor deze groep is uitgegaan van alle amv's die sinds 1 januari 2008 in beeld zijn geweest bij de IND. Vervolgens is onderzocht hoeveel vreemdelingen uit deze groep een afwijzing hebben ontvangen en zijn overgedragen aan de DT&V. Uit dit aantal zijn de amv's geselecteerd die tussen 1 oktober 2009 en 1 april 2011 in beeld waren bij de DT&V, in 2010 18 jaar (of ouder) waren of zijn geworden en niet deelnemen aan het experiment Perspectief. Dit leidt tot een totaal aantal ex-amv's van 1140 personen."

Wat de minister echter niet vermeldt is dat de groep ex-ama's waarmee bij de steunpunten Perspectief wordt gewerkt, reeds eerder door de DT&V zijn behandeld, dat de DT&V juist niets met deze ex-ama's aan kon vangen, en zij als gevolg hiervan aanklopten bij de steunpunten Perspectief. Aldus worden de resultaten ten aanzien van een groep met 'moeilijke' dossiers van ex-ama's (zo moeilijk dat de DT&V hierbij geen resultaten kon boeken) vergeleken met de resultaten ten aanzien van een groep 'gemiddelde' dossiers van ex-ama's. Vervolgens wordt op basis hiervan geconcludeerd dat de resultaten van de DT&V beter zijn dan die van de steunpunten Perspectief, maar in feite gaat het hier natuurlijk om 'appels' met 'peren' vergelijken. De minister erkent overigens in een voetnoot zelf dat "een echt wetenschappelijke vergelijking niet mogelijk" is, maar maakt de vergelijking desondanks wel...

Ook geeft de minister aan dat de jongeren uit het experiment nu opvang krijgen, gericht op hun terugkeer naar het land van herkomst, hetzij in een vrijheidsbeperkende locatie (vbl), een gezinsopvanglocatie (gol) of in een asielzoekerscentrum (azc). Dit is echter gewoon niet waar! De ex-ama's waarvan het dossier werd behandeld bij een steunpunt Perspectief dat ermee ophield op 1 juli jl., zijn als gevolg hiervan meestal op straat komen te staan. Er is deze steunpunten géén aanbod gedaan dat hun cliënten voor vervolgopvang in een vbl, gol of azc terecht konden. Hoe de minister kan beweren dat de betreffende jongeren uit het experiment nu opvang krijgen van rijkswege, is dan ook een raadsel!

Een aantal gemeenten heeft overigens besloten om zelfstandig verder te gaan met de ondersteuning van de betreffende ex-ama's. Uitsluitend deze ex-ama's hebben, alleen dankzij de extra inzet van die gemeenten, nog wel een voorziening. Zo heeft de Utrechtse wethouder Everhardt al laten weten tot 2015 geld voor het Perspectief-project te hebben gereserveerd: "Wij gaan ermee door!" zei hij tegen dagblad Trouw.

Meer informatie:
Het persbericht van de minister, dat op 14-09-11 onder de misleidende titel "Experiment Perspectief voor jongere uitgeprocedeerde asielzoekers geen succes" werd uitgebracht.
De Kamerbrief d.d. 14-09-11 met de reactie van minister Leers op het onderzoeksverslag van CVO (NB: dit omvangrijke rapport van 168 pagina's is een PDF-bestand van 2,6 MB).

Projectleider Jean-Paul Grund van het CVO heeft direct in de media gereageerd dat de vergelijking die minister Leers maakt mank gaat: zie "Leers legt onderzoek verkeerd uit" (De Telegraaf, 15-09-11).

"Utrecht blijft jonge asielzoeker steunen" (Trouw, 16-09-11)

Zie ook:
26-08-11 Boze reacties op besluit Leers jongerenproject te stoppen 11-07-11 Rijk stopt steun aan Perspectief-projecten voor jongvolwassen asielzoekers

Noot: de termen ex-ama en ex-amv worden naast elkaar gebruikt. De afkorting AMA is al langer in omloop en staat voor 'alleenstaande minderjarige asielzoeker'. De overheid prefereert tegenwoordig de term 'alleenstaande minderjarige vreemdeling' (AMV).