Vilans


Lotgenotengroep helpt allochtone mantelzorgers overeind te blijven

Tijdens een inspiratiebijeenkomst van allochtone mantelzorgers in Amsterdam Zuidoost raakte ik ontroerd door de verhalen die ik hoorde. Ontroerd door de zware belasting die ze ondervonden. Ontroerd ook door de opvallende kracht die ze desondanks uitstraalden.

Waar kwam die kracht vandaan? Hoe kon het dat mensen die het zo moeilijk hadden toch zo sterk konden zijn? Het bleek dat ze veel steun ondervonden aan een lotgenotengroep. Hier hielpen ze elkaar om kracht uit zichzelf te halen. De lotgenotengroep staat centraal in de opleiding die ze op dat moment volgden: AMWAHT. Dit staat voor Allochtone Mantelzorgers Werken Aan Hun Toekomst

Doorbreken isolement

Deze door stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie (BMP) ontwikkelde opleiding zet in op het doorbreken van het isolement van allochtone mantelzorgers. Ook ontdekken de deelnemers hun eigen kracht en ontwikkelingsmogelijkheden tijdens de opleiding. Dit helpt allochtone mantelzorgers hun leven in eigen hand te nemen. Na afloop kunnen ze zelf lotgenotengroepen opzetten en andere mantelzorgers te ondersteunen.

In de AMWAHT-lotgenotengroepen vertelden de deelnemers in alle openheid over
zichzelf en over wat zij mee hebben gemaakt in hun leven. Alle deelnemers kwamen zeer trouw naar de opleiding en gaven aan dat het meedoen voor hen een enorme betekenis heeft. Niet alleen vanwege het perspectief op werk en deelname aan de samenleving, maar ook omdat ze, vaak voor het eerst, hun verhaal kwijt konden.

Prachtige momenten

De verhalen die de mantelzorgers vertelden waren soms intens verdrietig. Van sommige deelnemers vraag je je af hoe ze het volhouden om zo te leven, 24-uur per dag zorgen en nooit een moment voor jezelf. Maar er waren ook veel prachtige momenten waarop de onderlinge steun van grote betekenis was en waarin veel werd gelachen. Belangrijk was dat de deelnemers hun verhalen kwijt konden en zich realiseerden niet alleen te staan. Ze leerden om het zorgen voor de ander en het zorgen voor zichzelf beter in balans te brengen.

De inmiddels afgeronde opleidingen in Amsterdam en Utrecht zijn een groot succes. Vrijwel alle deelnemers hebben de opleiding afgerond en zijn zo gesterkt dat zij op hun beurt mantelzorgers kunnen ondersteunen en begeleiden. Stichting BMP wil de opgedane kennis en ervaring delen met bestuurders, ambtenaren, organisaties, instellingen en docenten uit andere gemeenten. Zodat ook daar AMWAHT-opleidingen kunnen ontstaan. In Amsterdam en Utrecht zijn al onderhandelingen gestart.

Om de mogelijkheden in andere steden te peilen organiseert BMP de AMWAHT Plus Intentie conferentie in Utrecht op vrijdag 14 oktober.