Universiteit Leiden

Master Jeugdrecht stap dichterbij

De faculteit Rechtsgeleerdheid is weer een stap dichter bij de wens om per september 2012 een master Jeugdrecht aan te bieden. De commissie Doelmatigheid van het ministerie van OCW, die bekijkt of de opleiding iets toevoegt aan het opleidingenaanbod in Nederland, heeft positief geoordeeld. Nu de accreditatie nog.

Rechten en sociale wetenschappen

De beoogde masteropleiding Jeugdrecht is een zelfstandige master waarbij ook het civiel effect â nodig om togaberoepen als rechter en advocaat te mogen uitoefenen â is inbegrepen. Inhoudelijk bevindt de master zich op het snijvlak van internationaal recht, nationaal recht en sociale wetenschappen. Het internationale aspect krijg onder meer vorm door samenwerking met internationale kinderrechtenorganisaties die zijn gehuisvest in het Kinderrechtenhuis (in Leiden) en de sponsoring door UNICEF van de leerstoel Childrenâs Rights. Wat betreft het nationale aspect is er samenwerking met de Rechtbank Den Haag.

Om de kwaliteit te waarborgen wil de rechtenfaculteit niet uitgaan boven de dertig inschrijving per jaar.

Waardevolle aanvulling

De collega-universiteiten en het werkveld, die vóór de officiële aanvraag tot goedkeuring zijn geconsulteerd, beschouwen de master Jeugdrecht als een waardevolle, en volgens sommigen zelfs noodzakelijke, toevoeging aan het juridische onderwijs in Nederland; jeugdrecht bestaat nu alleen maar her en der in de vorm van een keuzevak.

Toegenomen aandacht voor positie kinderen

In Nederland komt steeds meer aandacht voor de rechtspositie van kinderen. De rijksoverheid voert een beleidsprogramma uit met de titel Alle kansen voor andere kinderen, gericht op verbetering van de positie van het kind in brede zin. De toenemende aandacht blijkt ook uit de oprichting van het Kinderrechtenhuis en de aanstelling van een Kinderombudsman.

Aanmelden

De tweede en laatste stap die een nieuwe opleiding volledige erkenning oplevert, is accreditatie door het Nederlands-Vlaams accreditatie-orgaan die een nieuwe opleiding langs de meetlat van de kwaliteit legt. Die zal naar verwachting in de zomer van 2012 tot een oordeel komen. Is dat positief, dan kan de opleiding in september 2012 van start gaan.

Links


* Rouvoet steunt leerstoel jeugdrecht - november 2009
* Kinderrechten, site van de Rijksoverheid Onderzoeksgebied
* Interaction between legal systems

* Rechten studeren in Leiden, bachelor en master*


* De master Jeugdrecht is in ontwikkeling en daarom nog niet te vinden op de mastersite van de Universiteit Leiden.

(20 september 2011/Faculteit Rechtsgeleerdheid+Corine Hendriks)