Provincie Noord-Holland

Provincie wil opname Agriboard in structuurvisie Rijk

20 september 2011 -

De provincie wil dat het Rijk de greenport Agriboard in Noord-Holland Noord opneemt in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte.

De unieke combinatie van sectoren (glasgroententeelt, vollegrondscentra, zaadindustrie, bollenteelt) en het relatief grote aanbod van ruimte maakt dat het gebied een greenport van internationale betekenis is.

Agribusiness
Noord-Holland Noord is het meest veelzijdige agribusinessgebied van Nederland met een productiewaarde van ongeveer 3 a 3,5 miljard euro. Ongeveer 15 tot 20 duizend mensen hebben een baan in de primaire agri-sectoren. Het is de regio met het grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld met 12.000 hectares bollen. Ter vergelijking, de greenport Duin & Bollenstreek beslaat slechts 2400 hectares.

Zienswijze
De provincie dient samen met de andere provincies en ook met de Metropoolregio Amsterdam een zienswijze in op de ontwerp Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte van het Rijk. Voor Noord-Holland is er echter nog een aantal onderwerpen van belang, waarvoor de provincie een aparte zienswijze indient. Dit zijn onder andere de greenport Agriboard, windenergie en Duurzame Energie Noord-Holland Noord.

De provincie is blij met de duidelijke afbakening van rol en taken van het Rijk binnen het ruimtelijk-fysieke domein. Het Rijk wil meer taken overlaten aan andere overheden en GS van Noord-Holland vinden dat een juiste keuze. Door decentralisatie van taken op het gebied van ruimtelijke ordening, regionale economie, natuur en landschap en verkeer en vervoer is de provincie beter in staat om als gebiedsregisseur te fungeren.

Windenergie
Het Rijk wil voor windenergie op land doorgroeien naar 6000 MW in 2020. Noord-Holland heeft in haar coalitieakkoord echter gekozen voor offshore windenergie, biomassa en andere innovatieve vormen van duurzame energie en niet voor een verdere groei van het aantal windturbines op land. Noord-Holland houdt zich aan de afspraak om 430 MW windenergie te realiseren in 2014. De provincie verzoekt het Rijk daarom het windplan Wieringermeer en de regionale windplannen voor de Kop van Noord-Holland en West-Friesland te gebruiken als basis voor de Structuurvisie Wind op Land.

De provincie meent dat samenwerkingsafspraken tussen het Rijk en provincie geboden zijn voor de ontwikkeling van duurzame energie in Noord-Holland Noord. Speerpunten zijn offshore energie en biomassavergassing in de regio Alkmaar. Voor de verdere ontwikkeling van Den Helder als haven voor de offshore zijn afspraken tussen rijk en provincie nodig.

---