Politie Hollands Midden

Gouda, Leiden - Bromfietscontroles voor de verkeersveiligheid

Gouda, Leiden, 20-09-2011 o Het Regionaal Verkeershandhavingsteam heeft dinsdag 20 september samen met de RDW twee bromfietscontroles gehouden in de regio.

In Gouda werd op de Calslaan gecontroleerd tussen 07.30 en 10.00 uur. Er werden twaalf bekeuringen uitgeschreven. Vier voor het niet correct hebben van de spiegel, twee snelheidsovertredingen waarna het kenteken werd ingevorderd, één voor een versleten band, één voor een niet goed werkende claxon, voor een niet goed werkende schokdemper, het niet direct kunnen tonen van het rijbewijs, het niet direct kunnen tonen van het kentekenbewijs en het niet hebben van een rijbewijs.

Van 10.30 tot 13.15 uur werd in Leiden op de Lammenschansweg gecontroleerd. Er werden achttien bekeuringen uitgeschreven. Vijf wegens opgevoerde bromfiets, vier voor niet goed werkende remmen, twee voor de rode reflector, twee voor het niet dragen van de helm, twee voor een lekke uitlaat en de rest voor een gladde band, het ontbreken van de spiegel, het niet kunnen tonen van het kentekenbewijs. Daarnaast stuitte de politie op een omgekatte bromfiets.

Veiligheid en verzekering (opgevoerde bromfietsen) Rond 17% van de verkeersslachtoffers valt onder bestuurders en passagiers van bromfietsen en/of snorfietsen, terwijl de groep brom- en snorfietsen relatief klein is. (Bron: SWOV)

Uit onderzoek blijkt dat de meeste ongevallen komen door voorrangsfouten, onvoldoende afstand houden of stuurfouten. Diverse verzekeringsmaatschappijen hebben in de polis opgenomen, dat aanrijdingen met een opgevoerde bromfiets niet vergoed worden. De verzekering keert dan wel uit aan de tegenpartij, maar de kans bestaat dat de verzekering de schade verhaalt op de bestuurder van de opgevoerde bromfiets: ook als deze niet schuldig was aan de aanrijding.