Gemeente Harlingen


harlingen van start

Onderzoekscommissie REC Harlingen van start

De commissie die namens de gemeenteraad van Harlingen het dossier Reststoffenenergiecentrale Harlingen (REC) gaat onderzoeken is deze maand gestart met haar werkzaamheden. De commissie bestaat uit vier Harlinger gemeenteraadsleden. Voor de duur van dit onderzoek laat de commissie zich adviseren en ondersteunen door Prof. mr. Hans Engels. Hans Engels is expert op het vlak van de taken en bevoegdheden van het lokaal bestuur.

De raad van de gemeente Harlingen heeft op 16 februari 2011 besloten een raadsonderzoek te starten naar de besluitvorming en invulling van verantwoordelijkheden bij de voorbereiding en bouw van de REC en de maatschappelijke ongerustheid die hierbij is ontstaan over de volksgezondheid. De onderzoekscommissie die met dit onderzoek aan de slag gaat wordt voorgezeten door mevrouw J.J. Steevensz-Jilderts en bestaat verder uit de heer P.J. Kraaima, mevrouw J. Travaille en de heer J. Saakstra, allen raadslid in Harlingen.

De onderzoekscommissie wordt inhoudelijk geadviseerd door drie ter zake deskundigen. Dit zijn prof. mr. Hans Engels, dr. Joris Yzermans en prof. dr. Aletta Blomberg. Met deze drie adviseurs heeft de commissie de beschikking over de juiste expertise om een gedegen onderzoek naar dit dossier te kunnen uitvoeren. Gedrieën beschikken deze adviseurs over een ruime mate aan kennis van het lokaal bestuur, gezondheidsrisico's en milieu- en handhavingsrecht. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van adviesbureau Necker van Naem. Necker van Naem heeft diverse raads- en statenonderzoeken verricht.

Meer informatie over het onderzoek