Gemeente Alphen aan den Rijn

over Cultuurgebouw aan Thorbeckeplein

Raad beslist over Cultuurgebouw aan Thorbeckeplein

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor het Cultuurgebouw aan de noordzijde van het Thorbeckeplein te realiseren. Uit onderzoek is gebleken dat zowel de bouw als de exploitatie van het gebouw financieel haalbaar is. De gemeenteraad neemt hier binnenkort een definitief besluit over.

Om ook in het Stadshart Lage Zijde het culturele aanbod te verrijken, is onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een Cultuurgebouw aan de noordzijde van het Thorbeckeplein. Hier kunnen de bibliotheek, de streekmuziekschool, kunsteducatie, STA-ART, het streekarchief en de volksuniversiteit en ondersteunende horeca gehuisvest worden. Wethouder Hélène Oppatja stelt dat deze organisaties graag onder één dak gehuisvest willen worden. Op dit moment zijn alle betrokken organisaties gehuisvest in panden die niet voldoen. Door samenwerking in het Cultuurgebouw kunnen zij efficiënter werken door gebruik te maken van faciliteiten als de centrale receptie en de horeca. Ook kunnen zij hun aanbod uitbreiden. Volgende week ondertekenen zij een intentieovereenkomst om aan te geven dat zij graag over willen naar het Cultuurgebouw.

Wethouder Stan Lyczak hoopt op een positief besluit van de gemeenteraad. Het signaal dat de organisaties afgeven met het ondertekenen van een intentieovereenkomst, mogen wij als gemeentebestuur niet naast ons neer leggen. Temeer omdat uit onderzoek is gebleken dat de plannen financieel haalbaar zijn. Het Cultuurgebouw past in het Stadshart Lage Zijde en zorgt bovendien voor de nodige bezoekers aan het Thorbeckeplein.

Sinds de vaststelling van het herijkt Masterplan Stadshart Lage Zijde in 2007 is onderzoek gedaan naar de haalbaarheid om een Cultuurgebouw te realiseren. De betrokken organisaties hebben een programma van eisen opgesteld. In februari 2010 bleek het Cultuurgebouw aan het Thorbeckeplein al financieel haalbaar, maar op verzoek van de gemeenteraad is ook nog gekeken naar de mogelijkheid van een culturele zone aan het Burgemeester Visserpark. De meerderheid van de raad is hier geen voorstander van.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn