Gemeente Alphen aan den Rijn

parkeerplaatsen ook uitbreiding vergunningparkeren

Naast meer parkeerplaatsen ook uitbreiding vergunningparkeren

Behalve de geplande uitbreiding van 26 parkeerplaatsen op het Aïdaplein, wordt ook het vergunningparkeren uitgebreid. Daarnaast gaat de gemeente in gesprek met de winkeliersvereniging over het elders parkeren van autos van medewerkers van winkels en bedrijven in De Ridderhof én meer handhaven. Dat is de uitkomst van een gesprek met de bewonerscommissie en een bewoner over de parkeeroverlast op het plein.

Op maandag tot en met donderdag en zondag van 17.00 tot 20.00 uur, vrijdag en overige dagen met koopavonden van 17.00 uur tot 21.00 uur, alsmede op zaterdag van 9.00 uur tot 20.00 uur wordt het parkeren alleen met een vergunning toegestaan. De aangepaste regeling gaat na akkoord door de gemeenteraad, naar verwachting op 1 januari 2012 in.

Aanleiding
Al langere tijd zijn de Bewonerscommissie Aïdaplein en de gemeente in gesprek geweest over het tekort aan parkeerplaatsen op het Aïdaplein. Een individuele bewoner heeft voor de zomervakantie ook zijn verontrusting daarover uitgesproken, gesteund door een handtekeningenlijst van bewoners die zijn zorgen en wensen deelden. Veel bezoekers aan het winkelcentrum parkeren op het Aïdaplein hun auto gratis als zij boodschappen gaan doen. De bewoners vrezen dat de overlast na de opening van de nieuwe supermarkten alleen maar zal toenemen.

Parkeeronderzoek
Uit een vorig jaar gehouden parkeeronderzoek is al gebleken dat met name na 17.00 uur op het Aïdaplein een tekort aan parkeerplaatsen is voor bewoners. Mede om die reden worden er binnenkort netto 26 extra parkeerplaatsen aangelegd. Uit het onderzoek is verder gebleken dat parkeerders van het winkelcentrum, zowel bezoekers als werknemers, vooral in de avonduren voor parkeeroverlast zorgen. In de parkeergarage zijn voldoende parkeerplaatsen voor de toename van het aantal geparkeerde autos van nieuwe klanten.

Oplossingen
Met de bewoners is meerdere keren gesproken over mogelijke oplossingen. Op basis hiervan gaat wethouder Kees van Velzen de gemeenteraad voorstellen het vergunningparkeren uit te breiden in de avonduren, van alle dagen van de week. Ook zullen alle parkeervakken rondom het parkeerterrein in de vergunning worden opgenomen. Verder gaat de gemeente afspraken maken met de winkeliersvereniging over het elders parkeren van medewerkers van winkels en bedrijven in De Ridderhof en wordt er meer handhavend opgetreden. Wethouder Van Velzen verwacht dat hiermee de overlast flink afneemt. Wel is met de bewoners afgesproken dat wij de situatie de komende periode bekijken. Als blijkt dat de maatregelen onvoldoende effect hebben, gaan wij opnieuw met elkaar in overleg over aanvullende maatregelen.

Vervolg
Nog vóór de opening van de supermarkten worden de extra parkeerplaatsen aangelegd. Gelijktijdig wordt het groen opgeknapt en de bestrating waar nodig opgehaald. Bij een positief besluit van de gemeenteraad gaat de uitbreiding van het vergunningparkeren in per 1 januari 2012.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn