Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 20-09-2011 Geen extra geld voor Kwaliteitsprong Rotterdam-Zuid

Het Nationaal Programma Kwaliteitsprong Zuid is gisteren in Rotterdam door BZK-minister Donner, de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en verschillende andere partijen ondertekend. Duidelijk werd dat het Rijk geen extra geld uittrekt voor het programma om de situatie op Rotterdam-Zuid te verbeteren.

Het Nationaal Programma zal uit bestaande middelen gefinancierd moeten worden. Uit de maandag gepresenteerde plannen blijkt overigens niet hoeveel de 'kwaliteitssprong' van Rotterdam-Zuid zou gaan kosten. De doelstellingen voor de komende twintig jaar zijn echter ambitieus: het gebied ten zuiden van de Maas waar zo'n 200.000 mensen wonen en dat bekend staat om zijn slechte sociaal-economische situatie, moet in 2030 op hetzelfde niveau zitten als de vier grote steden.

pages/nieuws/images/kortNieuws/AfrikaanderwijkRotterdam1.bmp Het programma bevat een uitwerking van de aanbevelingen van de commissie-Deetman-Mans uit februari 2011. Zij pleitten ervoor dat het Rijk de gemeente Rotterdam zou bijstaan in een gezamenlijke aanpak van de fysieke, sociale en economische problemen op Rotterdam-Zuid. De gemeente Rotterdam, het Rijk, bewoners, woningcorporaties, bedrijfsleven, scholen en lokale partners zouden gezamenlijk en met de neuzen een kant op (een gedeeld einddoel en visie) aan de slag moeten om doorbraken te realiseren. Vrijdag werd al wel bekend dat de gemeente Rotterdam en het ministerie van Onderwijs samen 18 miljoen euro investeren in talentontwikkeling van leerlingen in Rotterdam-Zuid. Van dit bedrag is 7 miljoen beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs.

Bewoners

Eind augustus luidden twaalf bewonersorganisaties in Rotterdam Zuid de noodklok omdat zij niet betrokken werden in de totstandkoming van het Nationaal Programma. Zij noemden dat een `gemiste kans' omdat `door de kennis en ervaring van bewonersorganisaties te benutten, zou een Nationaal Programma winnen aan kwaliteit en uitvoerbaarheid.'