Consumentenbond
Invloed industrie op internationaal voedingsbeleid te groot
* 19 september 2011
* Nieuws
* 0 reacties
De Verenigde Naties (VN) houden op 19 en 20 september in New York een
belangrijke conferentie over de aanpak van (welvaart)ziekten als
overgewicht, hart- en vaatziekten en kanker. Bijvoorbeeld de aanpak van
de grote hoeveelheid overbodig zout in levensmiddelen. De
Consumentenbond en zijn internationale partners, verenigd in Consumers
International, vinden dat de invloed van de industrie op het
voedingsbeleid te groot is en protesteren hiertegen bij de VN.
De afgelopen maanden is door landen van de VN onderhandeld over een
gezamenlijke politieke verklaring. Hierin moeten de maatregelen en
acties komen die landen over de hele wereld de komende jaren ondernemen
om het aantal ziekte- en sterfgevallen door verkeerde voeding te
voorkomen.
Consumenten- en gezondheidsorganisaties trekken aan de bel over de
invloed van de industrie op deze politieke verklaring. Veel concrete
doelstellingen en maatregelen die de organisaties voor consumenten
eerder voorstelden zijn weer verwijderd. De belangen van het
bedrijfsleven liggen vaak haaks op een goed voedingsbeleid, omdat de
verkoop van voedingsmiddelen met veel vet, suiker en zout voor de
bedrijven belangrijker is dan volksgezondheid.
Opzouten!
Jaarlijks sterven in Nederland circa 2500 mensen aan hart- en
vaatziekten door het eten van te veel zout. Daar kunnen consumenten
overigens zelf weinig aan doen, want het overgrote deel van het zout
dat ze binnenkrijgen wordt door de fabrikanten in voedingsmiddelen
zoals brood, kaas en snacks gestopt.
De Consumentenbond vindt dat een heel stuk minder kan! Met de campagne
`Opzouten! Stop onnodig zoutgebruik' voert de Consumentenbond actie
tegen het overmatig zoutgebruik door fabrikanten in producten. Lees
alles over de campagne op www.consumentenbond.nl/opzouten.
Lees ook:
* De verklaring van de consumenten- en gezondheidsorganisaties
* Persbericht World Action on Salt and Health