Gemeente Rotterdam

herinrichting bonairepark van start

Ontwerp mede bedacht door bewoners

20 september 2011 | Deelgemeente Hoogvliet | nieuwsbericht

Deze week is begonnen met de herinrichting van het Bonairepark. Het park is onderdeel van de ontwikkeling van de groene zone rond Hoogvliet.
Bonairepark kaart

Door middel van deze nieuwe inrichting wordt het park binnenkort verbonden met het recreatieterrein de Heerlijkheid en het Oudelandsepark Park. Een lang traject waaraan eind jaren '90 is begonnen. De kunst is om in een dergelijk, ingewikkelde en langdurige operatie de bewoners op een goede manier te betrekken, zodat het project niet uitsluitend door professionals op de tekentafel wordt ontwikkeld.

Betrokken
Yvonne Bekker, portefeuillehouder Ruimte is erg blij met het resultaat en met de inbreng van bewoners. "Het deelgemeentebestuur vindt het vanzelfsprekend dat bewoners, waar dat kan, goed betrokken worden bij de ontwikkeling van plannen die gaan over hun eigen woon-en leefomgeving." Professionals kunnen veel leren van de ervaringen van de bewoners in zo'n gebied." We hebben daarom drie bijeenkomsten gehouden om ideeën te inventariseren. Die ideeën zijn uitgewerkt tijdens workshops met bewoners, belangstellenden en bezoekers en tot slot is het schetsontwerp aan hen gepresenteerd."

Kunnen bewoners dan op de stoel van een professional gaan zitten? "Ik wil het nog sterker zeggen: de bewoners hebben flink meebepaald hoe het ontwerp eruit kwam te zien. Voor bewoners was het belangrijk dat in de nieuwe inrichting de veiligheid voorop staat. Er is een schets ontstaan waardoor het park goed zichtbaar is vanaf de woonwijk en beter toegankelijk. Ook wilden bewoners beter gebruik kunnen maken van het groen en water. Over het uiteindelijke resultaat was iedereen enthousiast en dat maakte de waardering voor het hele plan bij alle deelnemers veel groter."

Ook kinderen uit de wijk hebben meegedacht. Wat was het resultaat? "Dat was een echte verrassing, ze kwamen met veel ideeën. Tijdens een parksafari hebben de
scholieren van drie basisscholen over hun wensen en ideeën gesproken. De uitkomsten zijn gebruikt in het definitieve inrichtingsplan. Ook bij de kinderen was het aspect van sociale veiligheid, net als bij de volwassenen, erg belangrijk. De kinderen willen zich beschermd voelen en graag toezicht vanuit de woonwijk hebben."

De deelgemeente moet flink bezuinigen. Is er dan nog geld voor dit soort plannen?
"Dit project kunnen we betalen door externe middelen. De verbreding van de A15 heeft consequenties voor de randzone van Hoogvliet. Er is geld beschikbaar gesteld door o.a. Rijkswaterstaat, BRG en het Warmtebedrijf. Dit biedt ons de kans om deze groenzones waar als zo lang over gesproken is en zoveel rekenwerk aan vooraf is gegaan, te financieren."

Kunt u het eindresultaat beschrijven?
"Mooi! Het wordt een vriendelijke omgeving met veel waterpartijen en fiets-en wandelroutes. De beplanting verandert ook en het gebied krijgt een open karakter. Niet alleen de mensen die vlakbij wonen zullen er profijt van hebben. Het is feite voor álle Hoogvlieters een aanwinst!"